Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKI PRITISCI

Epidemija koja uzima sve više maha među djecom i mladima: "Javljaju nam se s ozbiljnim problemima"

Aktualno Galerija +0 Djevojčica Galerija 1/1 >>
Hrvatska ima premalo kreveta i liječnika na dječjoj psihijatriji - a mladih koji trebaju pomoć sve je više. Pandemija je mnoge dovela do ruba, a stanje je posebno alarmantno u svibnju. Stres zbog kraja školske godine mlade dovodi na liječenje. Više doznajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Martine Bolšec Oblak.

Svibanj je mjesec u kojem psihijatrijske klinike nemaju dovoljno mjesta za mlade koji pucaju pred kraj školske godine.

Dr. med. spec. psihijatrica Ljubica Paradžik, v. d. ravnateljice zagrebačke Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež, kaže: "Djeca se javljaju s ozbiljnim problemima, bilježi se porast anksioznih poteškoća, kao i depresivnih te autoagresivnih ponašanja. Bez pandemije, potresa i korone koja nas je sve pogodila uvijek smo imali porast suicidalnih ideja, što znači da su veliki pritisci pred djecom, na koje oni ne znaju adekvatno reagirati."

U zagrebačkoj Kukuljevićevoj bolnici liječe se najteži pacijenti. Šezdesetak posto ih stiže izvan Zagreba. Kapaciteti su puni u dnevnoj bolnici, stacionaru, bolničkom odjelu, hitnoj pomoći.

Dr. Ljubica Paradžik naglašava kako ove godine imaju za 35 posto više bolničkog odjela u odnosu na 2021. godinu, koja je sama po sebi – u odnosu na pretpandemijsku godinu imala porast od 30 posto.

"Otkad je krenula korona, mi imamo stalnu popunjenost i porast da radimo bez prestanka", naglašava dr. Paradžik.

Prema podacima HZJZ-a, u posljednjih pet godina zbog mentalnih poremećaja u stacionarnom dijelu hospitalizirano je prosječno 1450 djece i mladih na godinu. Oko 1300 ih bude u dnevnim bolnicama.

Tomislav Franić, dječji i adolescentni psihijatar iz Splita, sjeća se početaka svoje karijere kada bi imali samo jednu mladu osobu godišnje za hospitalizaciju, a sada je to gotovo na svakodnevnoj razini.

U pozadini su nerijetko ocjene.

"Jedan tip pacijenta koji je potpuno nestao bio je jedan učenik koji već drugu godinu ponavlja tu istu godinu, pa dolazi po papir da sačuva pravo na školovanje. Zadnjih godina imamo drugi profil, to su gimnazijalci, odlični učenici", pojašnjava dr. Franić.

Pročitajte i ovo Tihana Jendričko, pročelnica Zavoda za psihoterapiju Klinike za psihijatriju Vrapče, i Valentina Baus Alarmantni podaci Psihički poremećaji u porastu od 25 posto od početka pandemije: ''Naš aparat se iscrpljuje"

Treba nam dvostruko više liječnika i stacionarnih kreveta jer, upozorava struka, postoji epidemija psihičkih bolesti kod mladih.

Ivan Begovac iz Hrvatskog društva za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju navodi da u Hrvatskoj imamo samo oko 40 dječjih psihijatara, a sad ih je oko 13 prema novom programu, što je nedostatno, potrebno ih je 120.

Pročitajte i ovo Plišani medo ispod kreveta Rast broja kaznenih djela Koronavirus bi sa sobom ujesen mogao donijeti i mnogo strašniju epidemiju

Mnogi školarci, ali i roditelji pomoć traže u Službi za mentalno zdravlje.

Mr. Andreja Radić iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ "Dr. Andrija Štampar" tumači kako je vrlo čest slučaj kažnjavanja osnovnoškolaca zbog loših ocjena, što zapravo ne daje neke rezultate, nego samo povećava stres.

Važno je zato prepoznati problem na vrijeme i potražiti pomoć, od roditelja, škole, liječnika, kako bi kraj školske godine dočekali zasluženo - s veseljem. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene