Neslužbena inicijativa "Građanke i građani Rijeke" najavila je prosvjed koji će se 12. svibnja pod sloganom "Dosta uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena" održati diljem Hrvatske.


Predstavnice neslužbene inicijative "Građani i građanke Rijeke" najavile su prosvjed koji će se pod sloganom "Dosta uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!" 12. svibnja održati u Zagrebu, Osijeku, Sisku i Šibeniku te u Rijeci na Jadranskom trgu.

Tihana Naglić rekla je da žele istaknuti zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj, koje su prošlog tjedna uputile udruge civilnog društva.

Zahtjevi su povezani sa slučajem Mirele Čavajde, rekla je, dodajući da je toj ženi protuzakonito uskraćena zdravstvena skrb i da je riječ o uskraćivanju prava trudnici na prekid trudnoće na temelju medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest ploda.

Ministar zdravstva Vili Beroš Beroš ponovno o slučaju trudnice Čavajde: "Kao čovjek, liječnik i roditelj duboko suosjećam. Kao ministar zdravstva, na usluzi sam našim građanima"

Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde Mireli Čavajdi u KBC-u Zagreb napravljena magnetska rezonanca. Odvjetnica Jurić: "Spremni smo na sve"

Traže da joj HZZO osigura naknadu troškova za prekid trudnoće u inozemstvu te da se utvrdi odgovornost za propuste u pružanju odgovarajuće skrbi.

Traže hitno donošenje smjernica za siguran prekid trudnoće i objavu podataka o kapacitetima zdravstvenih ustanova koje pružaju zdravstvenu skrb u području reproduktivnog zdravlja i usluga prekida trudnoće.

Smatraju kako je nedopustivo da se ženama uskraćuju informacije i potpora zdravstvenog sustava.

Zahtijevaju da zdravstveni radnici i bolnička povjerenstva poštuju zakon i dostupnost prekida trudnoće svim ženama.

Naglić je istaknula da je važno ženama osigurati prava zajamčena Ustavom i zakonima te da neće tolerirati nasilje u bolnicama i zdravstvenim ustanovama.

Ministar zdravstva Vili Beroš - 2 Nakon novog Beroševa poteza: "Slanje inspekcija u bolnice je potez kada se ne zna što napraviti"

Sanja Barić Ustavna stručnjakinja o slučaju Čavajda: "U slučaju da RH ne poštuje zakone i Ustav, ova nesretna gospođa će to morati učiniti u Sloveniji. A potom će Hrvatska odgovarati"

Lorena Zec rekla je kako su građani spremni jasno reći da je dosta uskrate zdravstvene skrbi, zanemarivanja ženskog zdravlja i političkih igara na račun zdravlja žena. Dodala je kako je dosad prikupljeno više od 220 tisuća kuna pomoći Čavajdi - za pokrivanje troškova postupka u Sloveniji i za psihološku pomoć te za druge žene kojima bude potrebna pomoć. Ona očekuje da će na prosvjed u Rijeci doći najmanje 400 ljudi.

Na pitanje tko organizira prosvjede u drugim gradovima, odgovorila je da su se organizirale lokalne inicijative, te je pozvale građane da se organiziraju ako ih nema.

Komentirajući to što je povjerenstvo u Sloveniji odobrilo zahvat, Zec je rekla da ona ima pravo odabrati što želi. Smatra da se ne može čekati, da je život Čavajde u opasnosti te od države očekuju da hitno reagira.

Marinella Matejčić je dodala kako je "cijela muka Mirele Čavajde prolongirana zbog nekompetentnosti onih koji bi trebali donositi odluke".

Inicijativa "Građanke i građani Rijeke" je neslužbena inicijativa koja je pokrenuta prije nekoliko godina zbog podupiranja prava žena.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju