Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpora Mireli Čavajdi

Za četvrtak najavljeni prosvjedi diljem Hrvatske: "Za dostupan, legalan i siguran prekid trudnoće u Hrvatskoj"

Neslužbena inicijativa "Građanke i građani Rijeke" najavila je prosvjed koji će se 12. svibnja pod sloganom "Dosta uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena" održati diljem Hrvatske.

Predstavnice neslužbene inicijative "Građani i građanke Rijeke" najavile su prosvjed koji će se pod sloganom "Dosta uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!" 12. svibnja održati u Zagrebu, Osijeku, Sisku i Šibeniku te u Rijeci na Jadranskom trgu.

Tihana Naglić rekla je da žele istaknuti zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj, koje su prošlog tjedna uputile udruge civilnog društva.

Zahtjevi su povezani sa slučajem Mirele Čavajde, rekla je, dodajući da je toj ženi protuzakonito uskraćena zdravstvena skrb i da je riječ o uskraćivanju prava trudnici na prekid trudnoće na temelju medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest ploda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna čekaju se nalazi inspekcije Beroš ponovno o slučaju trudnice Čavajde: "Kao čovjek, liječnik i roditelj duboko suosjećam. Kao ministar zdravstva, na usluzi sam našim građanima"

Pročitajte i ovo Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde Slovenci odobrili prekid trudnoće Mireli Čavajdi u KBC-u Zagreb napravljena magnetska rezonanca. Odvjetnica Jurić: "Spremni smo na sve"

Traže da joj HZZO osigura naknadu troškova za prekid trudnoće u inozemstvu te da se utvrdi odgovornost za propuste u pružanju odgovarajuće skrbi.

Traže hitno donošenje smjernica za siguran prekid trudnoće i objavu podataka o kapacitetima zdravstvenih ustanova koje pružaju zdravstvenu skrb u području reproduktivnog zdravlja i usluga prekida trudnoće.

Smatraju kako je nedopustivo da se ženama uskraćuju informacije i potpora zdravstvenog sustava.

Zahtijevaju da zdravstveni radnici i bolnička povjerenstva poštuju zakon i dostupnost prekida trudnoće svim ženama.

Naglić je istaknula da je važno ženama osigurati prava zajamčena Ustavom i zakonima te da neće tolerirati nasilje u bolnicama i zdravstvenim ustanovama.

Pročitajte i ovo Mirela Čavajda - 1 SLUČAJ MIRELE ČAVAJDE Nakon novog Beroševa poteza: "Slanje inspekcija u bolnice je potez kada se ne zna što napraviti"

Pročitajte i ovo Sanja Barić nema mjesta prizivu savjesti Ustavna stručnjakinja o slučaju Čavajda: "U slučaju da RH ne poštuje zakone i Ustav, ova nesretna gospođa će to morati učiniti u Sloveniji. A potom će Hrvatska odgovarati"

Lorena Zec rekla je kako su građani spremni jasno reći da je dosta uskrate zdravstvene skrbi, zanemarivanja ženskog zdravlja i političkih igara na račun zdravlja žena. Dodala je kako je dosad prikupljeno više od 220 tisuća kuna pomoći Čavajdi - za pokrivanje troškova postupka u Sloveniji i za psihološku pomoć te za druge žene kojima bude potrebna pomoć. Ona očekuje da će na prosvjed u Rijeci doći najmanje 400 ljudi.

Na pitanje tko organizira prosvjede u drugim gradovima, odgovorila je da su se organizirale lokalne inicijative, te je pozvale građane da se organiziraju ako ih nema.

Komentirajući to što je povjerenstvo u Sloveniji odobrilo zahvat, Zec je rekla da ona ima pravo odabrati što želi. Smatra da se ne može čekati, da je život Čavajde u opasnosti te od države očekuju da hitno reagira.

Marinella Matejčić je dodala kako je "cijela muka Mirele Čavajde prolongirana zbog nekompetentnosti onih koji bi trebali donositi odluke".

Inicijativa "Građanke i građani Rijeke" je neslužbena inicijativa koja je pokrenuta prije nekoliko godina zbog podupiranja prava žena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene