Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zašto su je odbili?

Ravnateljica Svetog Duha o slučaju trudnice Čavajde: "Mi nemamo psihologa u bolnici. Postoje dva tumačenja nalaza..."

Aktualno Galerija Ana Maria Šimundić Ana Maria Šimundić Foto: DNEVNIK.hr Ultrazvuk Ultrazvuk Foto: DNEVNIK.hr KBC Ljubljana KBC Ljubljana Foto: DNEVNIK.hr +0 Vili Beroš Galerija 1/4 >>
Ministar Beroš kazao je da su u KBC-u Zagreb mišljenja da bi se dijete Mirele Čavajda trebalo pokušati liječiti. Ona pak ne odustaje od odlaska na termin u Sloveniju. Jedna od bolnica koja je odbila prekid trudnoće je Sveti Duh.

O slučaju Mirele Čavajde reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica razgovarala je s Ana-Marijom Šimundić, ravnateljicom KB-a Sveti Duh.

"Mi joj nismo bili u mogućnosti ponuditi uslugu prekida trudnoće zato što u našoj bolnici ne postoje ljudi jer je to tehnika koja zahtijeva određene vještine i koja se mora naučiti kao i svaka druga tehnika u liječničkom zanimanju", navela je ravnateljica.

Mnogo se posljednjih dana razgovara o tome je li Zakon dobro napisan. "Moje skromno mišljenje je da je u ovom slučaju zakon nedorečen. Omogućuje da se pobačaj obavi nakon 22. tjedna, da žena može ostvariti pravo na prekid trudnoće, ali zakon ne definira da to uključuje i feticid nakon 22. tjedna trudnoće", dodala je.

Pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb Gordan Zlopaša dan prije je u Dnevniku Nove TV rekao da se u ovom slučaju radi o prijevremenom porodu, a ne pobačaju. "To je prijevremeni porod, odnosno prekid trudnoće", potvrdila je Šimundić.

"Treba jasno navesti što uključuje prekid trudnoće nakon 22. tjedna"

Objasnila je da smatra kako se ne radi o problemu priziva savjesti već nedorečenosti zakona.

"Rekla bih da se u ovom slučaju radi o nedorečenosti zakona koji stvara pravnu nesigurnost. Mislim da treba na sve ovo gledati iz aspekta liječnika. Liječnik bi se, u situaciji u kojoj nije točno definirano kako provesti prekid trudnoće nakon 22. tjedna, osjećao nesigurno i nezaštićeno ako to nije nigdje eksplicitno definirano. Bilo bi poželjno u nekom zakonskom aktu ili pravilniku jasno navesti što uključuje prekid trudnoće nakon 22. tjedna. Mislim da je to jako dobra zaštita za liječnika", navela je.

Pročitajte i ovo KBC Ljubljana Prekid trudnoće Slučaj trudnice koji je zemlju digao na noge: Dnevnik Nove TV provjerio kakva je procedura u Sloveniji

"Radi se o tumorskoj tvorbi, ne znamo je li maligno"

Dio medija objavio je da su slovenski liječnici rekli da se radi o opasnom tumoru i za mamu i da dijete ne bi poživjelo. "Naš nalaz utvrdio je gotovo istu stvar, da se radi o malignoj tvorbi i da je vjerojatnost preživljavanja djeteta vrlo mala. To su kolege radiolozi utvrdili radiološkim nalazom", rekla je. Konačnu odluku je donijela Komisija.

"Radi se o tumorskoj tvorbi, ne o malignom tumoru. To se ne može utvrditi prije nego li se napravi patohistološka analiza", ispravila se ravnateljica.

Slovenci se pozivaju na nalaz magnetske rezonance KB-a Sveti Duh tvrdeći da je tumor smrtonosan. "Naš nalaz upućuje na malu vjerojatnost preživljenja bebe nakon poroda", rekla je te dodala da postoji mogućnost dva različita tumačenja tog nalaza. Zbog vrlo limitiranih dijagnostičkih mogućnosti je moguće da dvije komisije donesu potpuno različita mišljenja, izjavila je.

Trudnici nije ponuđena psihološka pomoć

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je da mu je neprihvatljivo da se svi liječnici na Svetom Duhu pozivaju na priziv savjesti. "U tijeku je procedura izbora novog predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo i jedan od prvih zadataka će biti riješiti taj problem", komentirala je Šimundić.

Pročitajte i ovo Ultrazvuk, ilustracija potvrđen hidrocefalus Mirelina odvjetnica: "Ministar ne govori istinu. Nalazi pokazuju da ima uvjete za pobačaj"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ne znamo o čemu se radi Beroš tvrdi da postoji razlog koji bi mogao preokrenuti slučaj Čavajda: "Što bi bilo da je dijete otišlo u Sloveniju?"

S liječnicom koja je pregledala Mirelu Čavajdu nije razgovarala jer je doktorica odsutna s posla od četvrtka. "Pismeno smo zatražili njezino očitovanje i da se u ponedjeljak vrati na posao", dodala je.

Odvjetnica Čavajde kazala je da joj nije ponuđena psihološka pomoć. "Mi nemamo u bolnici psihologa pa joj nismo bili u mogućnosti ponuditi psihološku pomoć. U četvrtak sam pokrenula Povjerenstvo za unutarnji nadzor koje ima za cilj utvrditi sve okolnosti i činjenice i odgovoriti na pitanje jesmo li postupili kako treba, jesmo li sve odradili u skladu sa pravilima struke", rekla je te dodala da će nalaz biti gotov za oko tjedan dana.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene