Zašto zakon i medicinska struka ne nalaze rješenja problema trudnoća koje su potencijalno opasne i za majku i za dijete? Ustavni stručnjaci kažu - zbog politike koja očito nije tu da rješava probleme.

Galerija Mirela Čavajda - 1 Mirela Čavajda - 2 +0 Mirela Čavajda - 3

U slučaju trudne gospođe Čavajde koja nosi fetus s tumorom na mozgu medicinska struka procijenila je da ne može ništa procijeniti. Politika je odavno procijenila da joj nije u interesu donijeti zakon iza kojeg će stati Hrvatski sabor, a ne skupština SFRJ, javlja Barbara Golja.

"Do ovakve situacije nije ni moralo doći s obzirom na to što sada piše da su zakonske odredbe protumačene onako kakav je njihov smisao. Dakle, da je u pitanju opasnost za život majke, da je nešto sporno, odnosno opasnost za život nerođenog djeteta ili neke teške i nepopravljive posljedice", istaknuo je u Dnevniku Nove TV Mato Palić, profesor osječke katedre i ustavnog prava.

Ustavni sud prije 5 godina nije pokrenuo postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Mirela Čavajda Odvjetnica za DNEVNIK.hr: Čavajda podnijela žalbu drugostupanjskom povjerenstvu na Rebru

Ana Maria Šimundić Ravnateljica Svetog Duha o slučaju trudnice Čavajde: "Mi nemamo psihologa u bolnici. Postoje dva tumačenja nalaza..."

"Rješenjem iz veljače 2017. Ustavni sud utvrdio je da je Zakon iz 1978. kojim je reguliran prekid trudnoće u skladu s Ustavom. Nadalje, Ustavni sud naložio je Hrvatskom saboru da do 2019. donese novi zakon u kojem će propisati edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak. Zato što je važeći Zakon zastario i donesen je u vrijeme bivšeg političkog i društvenog sustava. Hrvatski sabor do danas nije izvršio rješenje Ustavnog suda, što u svakom slučaju nije dobra poruka s obzirom da su odluke i rješenja Ustavnog suda obvezatni. Stoga Ustavni sud očekuje da se njegovo rješenje izvrši i da Hrvatski sabor donese novi zakon", stoji u priopćenju Ustavnog suda.

Mirela Čavajda - 1 Mirela Čavajda - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Nemojte se truditi. Svi su slijegali sa svojim ramenima jer niti jedno etičko povjerenstvo vam neće dati odobrenje. Čuvajte energiju za prekid trudnoće u susjednoj državi jer to vam neće nitko odobriti. Niti mi je tko dao nadu, nit mi je tko dao upute, nikakvu psihološku pomoć, osim žao mi je i sretno", istaknula je Mirela Čavajda u Dnevniku Nove TV.

Sretno svakom od nas, koji ćemo kad tad trebati sustav, a on će nam poželjeti da nam problem riješi - sreća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju