Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sustav svima želi sreću

"Medicinska struka procijenila je da ništa ne može procijeniti": Mirela Čavajda još čeka odluku povjerenstva, imamo odgovor Ustavnog suda

Aktualno Galerija Mirela Čavajda - 1 Mirela Čavajda - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mirela Čavajda - 2 Mirela Čavajda - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mirela Čavajda - 3 Galerija 1/3 >>
Zašto zakon i medicinska struka ne nalaze rješenja problema trudnoća koje su potencijalno opasne i za majku i za dijete? Ustavni stručnjaci kažu - zbog politike koja očito nije tu da rješava probleme.

U slučaju trudne gospođe Čavajde koja nosi fetus s tumorom na mozgu medicinska struka procijenila je da ne može ništa procijeniti. Politika je odavno procijenila da joj nije u interesu donijeti zakon iza kojeg će stati Hrvatski sabor, a ne skupština SFRJ, javlja Barbara Golja.

"Do ovakve situacije nije ni moralo doći s obzirom na to što sada piše da su zakonske odredbe protumačene onako kakav je njihov smisao. Dakle, da je u pitanju opasnost za život majke, da je nešto sporno, odnosno opasnost za život nerođenog djeteta ili neke teške i nepopravljive posljedice", istaknuo je u Dnevniku Nove TV Mato Palić, profesor osječke katedre i ustavnog prava.

Ustavni sud prije 5 godina nije pokrenuo postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Pročitajte i ovo Mirela Čavajda slučaj trudnice Odvjetnica za DNEVNIK.hr: Čavajda podnijela žalbu drugostupanjskom povjerenstvu na Rebru

Pročitajte i ovo Ana Maria Šimundić Zašto su je odbili? Ravnateljica Svetog Duha o slučaju trudnice Čavajde: "Mi nemamo psihologa u bolnici. Postoje dva tumačenja nalaza..."

"Rješenjem iz veljače 2017. Ustavni sud utvrdio je da je Zakon iz 1978. kojim je reguliran prekid trudnoće u skladu s Ustavom. Nadalje, Ustavni sud naložio je Hrvatskom saboru da do 2019. donese novi zakon u kojem će propisati edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak. Zato što je važeći Zakon zastario i donesen je u vrijeme bivšeg političkog i društvenog sustava. Hrvatski sabor do danas nije izvršio rješenje Ustavnog suda, što u svakom slučaju nije dobra poruka s obzirom da su odluke i rješenja Ustavnog suda obvezatni. Stoga Ustavni sud očekuje da se njegovo rješenje izvrši i da Hrvatski sabor donese novi zakon", stoji u priopćenju Ustavnog suda.

Mirela Čavajda - 1 Mirela Čavajda - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Nemojte se truditi. Svi su slijegali sa svojim ramenima jer niti jedno etičko povjerenstvo vam neće dati odobrenje. Čuvajte energiju za prekid trudnoće u susjednoj državi jer to vam neće nitko odobriti. Niti mi je tko dao nadu, nit mi je tko dao upute, nikakvu psihološku pomoć, osim žao mi je i sretno", istaknula je Mirela Čavajda u Dnevniku Nove TV.

Sretno svakom od nas, koji ćemo kad tad trebati sustav, a on će nam poželjeti da nam problem riješi - sreća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene