Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže bolje prilike

Statistiku nam popravljaju izbjeglice, ali Hrvati zapravo sve više napuštaju zemlju: Najviše ih je iselilo na jednu destinaciju

Ilustracija
Ilustracija Foto: Tom Dubravec/Cropix
U EU se odselilo 25 posto više državljana RH nego godinu prije. Odljev stanovništva naglo pao tijekom pandemije, no u 2022. dosegnuo je pretpandemijsku razinu.

Lanjska godina bila je prva u posljednjih 15 godina u kojoj je, prema službenim statistikama, broj ljudi koji su došli živjeti u Hrvatsku bio veći od broja onih koji su se iz Hrvatske odselili. Razlika je, prema preliminarnim podacima Državnog zavoda za statistiku objavljenim krajem lipnja, bila značajna - u Hrvatsku su se doselile 57.972 osobe, a iz nje se iselilo njih 46.287.

Međutim, analiza detaljnih podataka o migracijama, koje je DZS objavio nedavno, pokazuje da je pozitivan migracijski saldo prije svega posljedica zbjega ukrajinskih državljana pred ruskom agresijom, a da iseljavanje hrvatskih građana nije stalo, dapače: broj hrvatskih državljana koji su se u 2022. odselili iz Hrvatske za 26 posto je veći nego prethodne, 2021. godine, te se trend iseljavanja vratio na razinu pretpandemijske 2019. godine, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Horor VIDEO Eksplozije u Rusiji ubile najmanje 35 ljudi, 15. kolovoza proglašen danom žalosti: "Ovdje je kao u ratu"

U konkretnim brojevima, iz Hrvatske se lani službeno iselilo 32.739 hrvatskih državljana, dok je 2021. taj broj iznosio 25.950. Većina se, očekivano, iselila u druge države Europske unije, prije svega u Njemačku, u koju je otišlo gotovo pola svih iseljenih (14.148).

Rast odseljenih u države EU u odnosu na 2021. iznosi oko 25 posto. U 2020., prvoj godini korone, broj iseljenih hrvatskih državljana bio je još niži te je pao na razinu iz 2014 - godine nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Ekonomska kriza u Hrvatskoj tada se još uvijek snažno osjećala, nezaposlenost je bila visoka, a kupovna moć slaba. Otvaranje granica potaknulo je val iseljavanja u bogatije države, a broj iseljenika s hrvatskim državljanstvom dramatično je rastao iz godine u godinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika Gospa Blagdan će mnogi provesti na plaži: Evo koje su temperature mora

Rekord je postavljen 2017., kad je Hrvatsku napustilo čak 45.367 njezinih državljana. I to prema podacima službene statistike, što znači da je riječ samo o onim državljanima koji su odmah policiji odjavili prebivalište i prijavili preseljenje.

Statistički podaci o dolasku hrvatskih državljana u druge države, prije svega Njemačku, Austriju i Irsku, pokazivali su da je stvaran broj iseljenika višestruko veći.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene