Blaženka Divjak (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Blaženka Divjak (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Ove je godine u Hrvatskoj upisano petstotinjak prvašića manje nego prošle, a stotinjak škola od ukupno 2600 nije upisalo prve razrede, rekla je u utorak, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.


"Naši podaci pokazuju da je u odnosu na prošlu godinu na razini Hrvatske petstotinjak prvašića manje, što nije iznenađenje jer znamo kakvi su nam demografski trendovi. Međutim, ove je godine zatvoreno samo šest područnih škola od njih 1100", rekla je Divjak odgovarajući na pitanja novinara uoči predstavljanja rezultata pilot projekta e-Škole.

Vezani članci Ministrica Blaženka Divjak o Zakonu o udžbenicima (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Ministrica Divjak: ''Neki nakladnici napunili skladišta knjigama primjerenijima 19. stoljeću'' Udžbenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Neočekivan udar za državnu blagajnu: Ministrica Divjak traži načine kako svoj djeci dati besplatne udžbenike

Kako je istaknula, ove godine prve razrede nije upisalo stotinjak od ukupno 2600 škola u Hrvatskoj. "To znači da ćemo u suradnji s osnivačima raditi na tome da se promotre trendovi u određenoj sredini te da se donesu odluke je li za te učenike bolje da im se osigura prijevoz u veće škole, koje su redovito bolje opremljene ili je, kao primjerice na otocima, imperativ da se male škole očuvaju jer ostaju kao zameci razvoja i društvenog života", istaknula je ministrica.

Kao dobar primjer istaknula je školu u Zlarinu koja prošle godine nije imala nijednog upisanog učenika, a ove godine ima sedam novih učenika te je, na poticaj same škole i roditelja, uvrštena u eksperimentalni program Škola za život.

U nekim sredinama, dodala je Divjak, ako je u pitanju nekolicina učenika, treba procijeniti koliko se blizu nalazi matična škola te koliko je ona dobro opremeljena da bi se učenicima omogućili bolji uvjeti rada.

Inače, broj prvašića smanjuje se iz godine u godinu. I prošle je godine u prve razrede osnovne škole upisano petstotinjak učenika manje nego prethodne, a 2016. godine upisano je čak 1375 učenika manje nego 2015.

Divjak o udžbenicima: Reforma ulazi u škole, na ucjene ne pristajemo

Ministrica je također rekla da reforma ulazi u škole, bez obzira na izazove koji postoje, a što se tiče udžbenika za eksperimentalni program Škola za život, istaknula je kako trenutačno traje pregovarački postupak s nakladnicima te da vjeruje da će se sve osigurati da školska godina normalno krene.

"Reforma ulazi u škole bez obzira na različite izazove koje imamo. Ne dam se ucjenjivati od bilo koga i sigurno neće ni učenici ni učitelji biti taoci bilo kakvih ucjena. Što se tiče eksperimentalnih udžbenika, imamo i plan B za koji osobno mislim da je jako dobar ali sad smo u pregovaračkom postupku s nakladnicima i u tom smislu vjerujem da ćemo sve osigurati da se normalno krene", rekla je ministrica Divjak odgovarajući na pitanje novinara o najavama nakladnika da eksperimentalni udžbenici neće biti spremni za početak nove školske godine.

Napomenuvši da je natječaj za udžbenike raspisan u skladu sa zakonom te da su na zahtjev nakladnika dvaput produžavani rokovi za doradu materijala, Divjak je istaknula da je vremena bilo dovoljno te da je suradnja bila dobra, no "sada u pregovaračkom postupku različite interesne skupine koriste različite alate".

U središtu pregovaračkoga postupka Ministarstva s nakladnicima je otkupna cijena eksperimentalnih udžbenika, a kako prenose mediji neki su nakladnici najavili da udžbenici za eksperimentalni program Škola kroz život ne mogu biti spremni do početka nove školske godine 3. rujna. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju