Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška Ustavnog suda

Ministarstvo zdravstva o promjeni "robovlasničkih" ugovora: "Zasad nemamo pravni temelj niti ovlasti..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Oglasilo se Ministarstvo zdravstva nakon što je Hrvatska liječnička komora pozvala Ministarstvo da se hitno pokrene proces usklađivanja robovlasničkih ugovora s Ustavom.

Oglasilo se Ministarstvo zdravstva o odluci Ustavnog suda vezanoj za protuustavnost obveze liječnika da ustanovama vraćaju bruto plaće.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Pozdravljamo Odluku Ustavnog suda za tridesetero liječnika pulske bolnice kojom je utvrđeno da prekidom radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze troškovi specijalizacije nikako ne mogu uključivati bruto plaće isplaćene liječnicima za rad obavljen tijekom specijalizacije.

Upravo je navedena Odluka Ustavnog suda na tragu izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti donesenih 2019. godine temeljem kojih je dana zakonska mogućnost ranijeg odlaska uz povrat samo stvarnih troškova specijalizacije razmjerno odrađenom vremenu.

Napominjemo da postojanje takve radne obveze koja se veže za određeno razdoblje, odnosno broj godina edukacije, nije nešto što se primjenjuje samo u hrvatskom sustavu, već je u skladu s praksom s ostalim zemljama EU kao i uvjet EU za financiranje specijalizacija iz EU fondova.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Posljedice nevremena Iz KBC-a Zagreb uvjeravaju da je sve u redu, građanska inicijativa tvrdi suprotno: "U glavnoj hrvatskoj bolnici vlada potpuni kaos"

Stoga je iznimno važno da su prava i obveze jasne objema ugovornim stranama, i specijalizantu i zdravstvenoj ustanovi, u trenutku upućivanja na specijalizaciju i samim time pokrivanja troškova specijalizacije.

Pročitajte i ovo Sredozemna medvjedica Vratila se? VIDEO U Lastovskom otočju snimili neobičnu pojavu koja je izazvala oduševljenje: "Ovo budi nadu!"

Uvažavajući stav Hrvatske liječničke komore za rješenjem problematike specijalizacija sklopljenih prije 2019. godine, koji dijeli i Ministarstvo zdravstva, predmetnoj Odluci Ustavnog suda za tridesetero liječnika pulske bolnice predstoji još ponovljeni postupak na Županijskom sudu u Rijeci stoga Ministarstvo zdravstva za sada nema pravni temelj niti ovlasti za usklađivanjem ugovora sklopljenih prije 2019. godine.

U tom kontekstu važno je dodatno napomenuti kako će se buduća presuda Županijskog suda u Rijeci odnositi isključivo na tih tridesetero liječnika, dok će se ostali tužitelji u takvim predmetima moći na istu pozivati ako će biti u njihovu korist", priopćili su.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene