Damir Sabljak
Damir Sabljak Foto: Patrik Macek/Pixsell

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je kako Damir Sabljak nije udaljen iz Službe zbog podnošenja prijava o navodnoj korupciji i kaznenim djelima, već zbog toga što je "povrijedio niz propisa i nanio štetu Službi vanjskih poslova".


Nakon što je politički tajnik Mosta, Nikola Grmoja, objavio da je diplomat Damir Sabljak ponovno spriječen u dolasku na svoje radno mjestu u Ministarstvu vanjskih poslova, oglasilo se resorno ministarstvo.

Priopćenje o udaljenju iz Službe Damira Sabljaka prenosimo u cijelosti:

"Nastavno na ranija priopćenja o ovom slučaju, ponavljamo kako Damir Sabljak nije udaljen iz Službe zbog podnošenja prijava o navodnoj korupciji i kaznenim djelima, već iz razloga što je, i nakon što je protiv njega pokrenut postupak zbog teške povrede službene dužnosti, povrijedio niz propisa i nanio štetu Službi vanjskih poslova. Ističemo, također, da je MVEP cijelo vrijeme postupao po zakonu, kao i u slučaju da se Damiru Sabljaku isplati naknada za vrijeme udaljenja iz Službe u iznosu od oko pola milijuna kuna. Jednako tako, izražavamo žaljenje da je Sabljak očigledno izmanipuliran u političke svrhe, čime je ovaj slučaj poprimio razmjere političkog igrokaza i farse prepune neistinitih navoda.

Nikola Grmoja i Damir Sabljak Diplomat Sabljak očekuje da ga puste na posao u Ministarstvo, pozvao policiju: "Korupcija koju je on otkrio nije jedina, oni se štite međusobno"

Damir Sabljak - 2 Pravosudna trakavica dobila pravorijek: Diplomat koji je upozoravao na zloporabe sudskom odlukom vraćen na posao

Nastavno na Rješenje Visokog upravnog suda, kojim je odbačena žalba MVEP-a protiv presude Upravnog suda u Zagrebu, u postupku koji se odnosi na udaljenje Damira Sabljaka iz Službe do okončanja postupka zbog teške povrede službene dužnosti protiv njega, MVEP će postupiti po presudi Upravnog suda u Zagrebu, koja je sada postala pravomoćna, te će, kako je naloženo predmetnom Presudom, u propisanom roku ponovno provesti postupak i donijeti novu odluku vezano uz njegovu Službu, vodeći računa o tome da je postupak utvrđivanja odgovornosti Damira Sabljaka zbog teške povrede službene dužnosti još uvijek u tijeku. Prema tome, rješenjem Visokog upravnog suda Damir Sabljak nije vraćen na posao niti je Visoki upravni sud odlučivao o bilo čijoj krivnji ili odgovornosti, samim time nije niti Damira Sabljaka proglasio "nedužnim čovjekom", kako to neistinito navodi saborski zastupnik Nikola Grmoja. Postupak zbog teške povrede službene dužnosti i postupak udaljenja iz Službe dva su odvojena postupka. O odgovornosti Damira Sabljaka još se uvijek odlučuje na službeničkom sudu, što je gospodinu Grmoji itekako poznato", stoji u priopćenju MVEP-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju