Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mnogi mladi svoju budućnost ipak vide na selu i u poljoprivredi. Nije jednostavno, prepreka je puno, ali za mlade poljoprivrednike postoji i poseban fond u Europskoj uniji iz kojeg se financiraju zanimljivi projekti. Evo primjera.


Obitelj Žunec proizvodi prirodne sokove. Uskoro će ih raditi s novim strojevima, prerađivat će i grožđe tehnologijom kupljenom iz EU fondova.

Vezani članci Predsjednikov sin Trebaju li i Grad i HOO financirati sina predsjednika Republike? ''Marko Milanović morat će odlučiti" Slika nije dostupna Mladi strahuju za svojih 2.400 kuna - 'Bez te mjere je vrlo teško naći posao'

'To su strojevi za preradu i punjenje soka s kojima ćemo povećati kapacitete sa 180 na 500 litara po satu', pojasnila je vlasnica OPG-a Marija Bertović Žunec.

Nedaleko Zagreba bave se i seoskim turizmom, a novac su dobili preko mjere za male poljoprivrednike.

'To je posao koji su odradili konzultanti, odnosno oni koji su stručni u tome', kazala je Marija.

Poput Žunčevih, mjeru za male poljoprivrednike prošlo je 1.150 projekata, a dobit će ukupno 16,8 milijuna eura. Ni mladi nisu zakazali. Čak 366 projekata dobit će 18, 3 milijuna eura.

'Želja je da mladi ostaju u ruralnom prostoru, da tamo osnivaju svoja gospodarstva i obitelji i da žive život dostojan čovjeka u ruralnom prostoru', kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Program ruralnog razvoja, ističu, ide u izmjene, a paralelno s tim ministarstvo je raspisalo i plan natječaja za 2016. godinu.

Mladi pak, znaju što konkretno treba promjeniti.

'Smanjiti iznos standardnoga outputa koji iznosi 8.000 eura. To je kad preračunate 3,66 hektara jabuka. To bi se trebalo smanjiti tako da bi se mogli prijavljivati i studenti, agronomi...', smatra Jan Marinac iz Udruge mladih poljoprivrednika.

Jer u praksi, mladi poljoprivrednik, najčešće znači prenošenje vlasništva s roditelja na djecu. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju