Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministarstvo je izradilo pregled stanja na današnji dan za 15 dana izgubljene nastave. Objašnjavaju da pregled stanja nije uputa školama, nego informacija za javnost jer se u javnom prostoru pojavljuje sve veći broj neprovjerenih informacija i nagađanja.


Sukladno postojećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, članku 48., nastava traje najmanje 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za učenike završnih razreda srednje škole. Iznimno može trajati i kraće u slučaju proglašenja katastrofe, elementarne nepogode, stanja neposredne ugroženosti i ratnog stanja.

Vezani članci Slika nije dostupna Ministrica Divjak: "Učitelji su na prosvjedu jasno pokazali svoj stav. Ključevi za izlaz iz štrajka su na stolu" Slika nije dostupna Štrajk ide dalje, Mihalinec nakon maratonskog sastanka u Vladi poručio: ''Približavamo se rješenju''

Stoga nagađanja o mogućem "reprogramiranju" nastave nisu utemeljena jer to nije moguće bez izmjene zakona, objašnjava Ministarstvo Blaženke Divjak.

Prema podacima Ministarstva, vezano za štrajk, nisu sve škole u Hrvatskoj u istoj situaciji:

1. Prema jučerašnjim podacima, 34 OŠ i 28 SŠ u potpunosti održavaju nastavu.
2. Djelomično nastavu održava 274 OŠ i 139 SŠ koje u tom slučaju ne moraju nadoknađivati nastavne dane, već samo izgubljene nastavne sate.
3. Prema jučerašnjim podacima, 441 OŠ i 163 SŠ uopće ne održavaju nastavu, a nemaju podatke o eventualnoj nadoknadi nastave.

Prema zakonskoj regulativi, navodi Ministarstvo, navedene škole koje za vrijeme štrajka nisu uopće održavale nastavu morat će nadoknaditi na današnji dan najviše 15 nastavnih dana. Prema informacijama Ministarstva, dio škola dosad je nadoknadio određeni broj dana radom subotom ili nenastavnim danima.

Nastavna godina do 26. lipnja

Za škole koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima, a s obzirom na to da je na današnji dan riječ o 15 izgubljenih nastavnih dana, bit će potrebno skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu.

Uzimajući u obzir kalendare za navedene škole, u pravilu bi zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja). Proljetni praznici trajali bi od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak – uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produžena do 26. lipnja 2020.

Maturantima bi se nastava produžila najviše za tjedan dana, do 29. svibnja 2020.

Mijenja se pravilnik za maturante

Pravilnik o provedbi državne mature u članku 16. kaže da pravo pristupa polaganju državne mature, odnosno ispita državne mature imaju učenici, odnosno pristupnici koji su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine, što uključuje i učenike, odnosno pristupnike kojima je pozitivno riješen prigovor na zaključenu negativnu ocjenu.

Kako bi državna matura završila u predviđeno vrijeme, Ministarstvo će pristupiti izmjeni spomenutog pravilnika s namjerom da se dio ispita iznimno može polagati i prije kraja nastavne godine. Cilj im je da državna matura završi u predviđenome terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču.

Napominju da je navedeni pregled stanja izrađen tako da ne uključuje odrade nastave subotama.
Svaka će škola nakon okončanja štrajka, ovisno o svojoj specifičnoj situaciji, moći autonomno odlučiti na koji način će ispuniti zakonsku obvezu o 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za maturante, odnosno odlučiti hoće li dio nastavnih dana odraditi subotama prema ranije poslanoj uputi, objašnjavaju u Ministarstvu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju