Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da će se dani provedeni u štrajku u školama morati nadoknaditi. Za to postoje četiri mogućnosti - angažiranje nenastavnih dana, angažiranje subota, skraćivanje praznika ili produljenje nastavne godine, rekla je ministrica.


Uoči sastanka užeg kabineta Vlade ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak osvrnula se na štrajk u školama koji dana traje već 19. dan. Ministrica je objasnila kako će se nadoknađivati dani provedeni u štrajku.

Vezani članci Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Ministrica Divjak: "Učitelji su na prosvjedu jasno pokazali svoj stav. Ključevi za izlaz iz štrajka su na stolu" Ana Tuškan i Branimir mIhalinec (Foto: Dnevnik.hr) Štrajk ide dalje, Mihalinec nakon maratonskog sastanka u Vladi poručio: ''Približavamo se rješenju''

''Danas ćemo poslati upute svim školama. Riječ je o četiri koraka kako će se nadoknađivati dani provedeni u štrajku. Prvi je korak angažiranje nenastavnih dana, njih će biti dva do tri dana do kraja godine. Drugi je korak angažiranje subota. Vjerujemo da će većina škola nadoknaditi ovih šest dana s prva dva uvjeta'', rekla je ministrica.

''Treći je korak skraćivanje praznika, a u krajnjem slučaju išlo bi se u produžetak školske godine'', kazala je Divjak. Istaknula je da krajem idućeg tjedna završava ciklus nakon kojeg bi škole ukupno morale nadoknaditi šest dana nastave. ''Nakon toga smo u ozbiljnom problemu. Ovo je neodrživo nakon idućeg tjedna'', zaključila je ministrica.

Škole same odlučuju kako će nadoknaditi nastavu

Iz Ministarstva znaosti i obrazovanja već danas su već poslali školama obavijest o mogućnostima nadoknade nastavnih dana. U obavijesti stoji da škole, nakon što donesu odluku na koji će način nadoknaditi nastavne dane provedene u štrajku, ''treba voditi računa o izmjeni godišnjeg plana i programa rade škole''.

Ministarstvo ističe da se zasad ne razmišlja o opciji produljenja nastavne godine. 

 

 

Danas štrajkaju škole u cijeloj Hrvatskoj, a najavljen je i veliki prosvjed zaposlenih u obrazovanju na kojem sindikati očekuju 2000 ljudi. "Okupljanje je na Trgu Republike Hrvatske od 10 do 11 sati. U 11 sati povorka kreće Frankopanskom, preko Mesničke, Strossmayerovim šetalištem, Dvercem i Ćirilometodskom dalje prema Trgu sv. Marka", najavio je čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.