Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Europi smo deveti na području informatizacije zdravstva, a kad se dovrši projekt e-zdravstvenog kartona i e-uputnice, vjerujem da ćemo biti među prvih pet zemalja, rekao je ministar.


Ministar zdravlja Siniša Varga istaknuo je nakon današnjeg razgovora s riječkim županijskim i gradskim čelnicima nužnost što brže izgradnje kompleksa nove bolnice u Rijeci.

Vezani članci Gari Cappelli - 2 HDZ-ov Gari Cappelli napada utvrdu Zlatka Komadine: Aktualni SDP-ov župan nikada nije morao u drugi krug Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Ravnatelj dubrovačke bolnice koji je cijepio obitelj preko reda: ''Ne može biti nepropisno kad propisi ne postoje''

Varga je novinarima rekao da je KBC Rijeka predugo u zapuštenom stanju zbog stalnog čekanja na novu bolnicu, pa je sada došao trenutak za početak gradnje.

Trenutno se traži model suradnje sa županijom, gradom i sustavom javne nabave kako bi se barem ubrzala izgradnja prve faze, odnosno zgrade ginekologije i pedijatrije, napomenuo je Varga.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina najavio je da će se nastaviti ulaganje u opremu riječkog KBC-a, koji u tome već godinama zaostaje za zdravstvenim ustanovama kojima su osnivači županija i grad. Svima je jasno da je stanje neodrživo i da se mora pomaknuti s mrtve točke, poručio je Komadina.

V. d. ravnateljice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tatjana Prenđa Trupec naglasila je da se u riječkom KBC-u intenzivno radi na smanjenju lista čekanja.

Čekanje na sve vrste pretraga i postupaka kod onkoloških bolesnika smanjeno je s 34 dana na 23 dana, hematološki bolesnici dolaze na red praktički odmah, a i pretrage djece svode se na slobodan prijem ili minimalno čekanje, rekla je Prenđa Trupec.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Varga je kazao da još nije dobio inspekcijski nalaz o slučaju navodnog asistiranja spremačice pri operativnom zahvatu u bjelovarskoj bolnici.

Zdravstveni inspektor samostalno obavlja svoj posao bez uplitanja ministra, a Ministarstvo će obavijestiti javnost kada dobije nalaz, rekao je Varga dodavši kako nema saznanja o navodnim drugim sličnim slučajevima.

Varga: Smanjene su liste čekanja

Na upit o sudbini javnog natječja za nabavu CT uređaja za riječku i pulsku bolnicu, Varga je odgovorio da je stručno povjerenstvo obavilo reviziju te će se u zakonskom roku raspisati novi natječaji.

Upitan zašto odlazi s premijerom Zoranom Milanovićem u SAD na sastanke s važnim IT kompanijama, Varga je ustvrdio kako postoji mogućnosti da Hrvatska, kao centar izvrsnosti u EU na polju informatizacije zdravstva, bude "odskočna daska" za američke tvrtke u EU, ali i da hrvatski IT stručnjaci s područja zdravstva prošire djelatnost i izvoze svoje proizvode.

U Europi smo deveti na području informatizacije zdravstva, a kad se dovrši projekt e-zdravstvenog kartona i e-uputnice, vjerujem da ćemo biti među prvih pet zemalja, rekao je ministar.

U vezi odluke Ministarstva o poništenju naputka o naknadama za godišnje odmore i obećanja da će zdravstvenim radnicima koji su oštećeni nezakonitim obračunavanjem naknada biti vraćena razlika, Varga je istaknuo kako je svim bolnicama naloženo da smiju postupati isključivo u skladu sa zakonom.

Službeno povjerenstvo dalo je jedinstveno tumačenje Kolektivnog ugovora, a sve bolnice dužne su postupati u skladu s njim i isplaćivati plaće i naknade sukladno Kolektivnom ugovoru, naglasio je ministar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook