Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačno pomak

Varga: Smanjene su liste čekanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je danas da su liste čekanja na nekim područjima značajno smanjene, što je rezultat različitih mjera, od tehničko-informatičkih do edukacije stotinjak zaposlenika HZZO-a koji na terenu otklanjaju sve probleme oko lista, a najčešće administrativne.

Smanjenje lista čekanja potvrdila je i v. d. ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec koja kaže da su tijekom srpnja održani intenzivni razgovori sa svim ravnateljima županijskih bolnic, kojima je ukazano na prioritete, odnosno smanjenje lista kod djece do 18 godina, onkoloških, kardioloških i hematoloških bolesnika, te kod ultrazvuka srca.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Hrvatskoj - 3 Problemi u zdravstvu Pobuna zbog rasta cijena: ''HZZO djeluje po logici koju mi uopće ne razumijemo'' Ilustracija Jesu li liste čekanja liste umiranja? "Stvari su se otele kontroli. Ako će nas poduplati kao Gremline tako što će nas iza ponoći zaliti vodom, Beroš možda to i riješi"

Ističe da je u Varaždinskoj županiji vidljiv pomak jer kod djece nema duljeg čekanja od tri mjeseca na pregled, a kod onkoloških bolesnika duljeg od mjesec dana.

Varga: Poznajem vrlo dobro zakone o sukobu interesa i nije me strah

Govoreći o masterplanu bolnica, Varga je najavio da će se ići na funkcionalno spajanje županijskih bolnica gdje god je to moguće i gdje će to donijeti uštedu. Ponovio je da bi tijekom rujna masterplan trebao ući u saborsku proceduru, a do početka prosinca počet će njegova trogodišnja primjena.

Kao dobar primjer racionalizacije u zdravstvu naveo je Split, gdje se dežurne službe dviju bolnica izmjenjuju u dežurstvima.

Što se tiče obračuna plaća, zbog kojih se bune liječnici u mnogim bolnica, uključujući i varaždinsku, Varga je izvijestio da je o toj temi jučer razgovarao s predstavnicima sindikata pa je upoznat s problemima u tumačenju kolektivnog ugovora.

Varga kaže da tu nema dileme jer je Povjerenstvo za tumačenje kolektivnog ugovora dalo jedinstven pravorijek po kojem su sve bolnice dužne postupati.

Na novinarski upit o naknadi troškova od 200.000 kuna koje pulska bolnica mora platiti tvrtkama koje su se žalile na postupak natječaja, rekao je da Zakon o javnoj nabavi omogućuje donošenje odluka koje se mogu dvojako tumačiti.

Pulska bolnica je postupak javne nabave napravila sukladno zakonu, ali je Državna komisija odlučila da je bilo propusta u određenim dijelovima postupka. Stoga bolnici ne preostaje drugo, smatra Varga, nego da postupi po naputcima komisije, a čim rokovi dopuste raspisat će se novi natječaj.

U vezi slučaja čistačice u bjelovarskoj bolnici, koja je navodno morala pomagati pri operaciji, Varga je kazao da još nije dobio nalaz inspekcije istaknuvši da ona djeluje samostalno, pa će njega, kao ministra, informirati o mjerama koje će se poduzeti.

Varga je u Varaždinu razgovarao sa čelnim ljudima Županije i Uprave bolnice, a glavna tema bila je skora dogradnja bolnice po modelu javno-privatnog partnerstva vrijedna više od 300 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene