Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar obrane Branko Vukelić za posjeta protupožarnim snagama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zrakoplovnoj bazi Zemunik, rekao je kako je iznimno zadovoljan učinkom zračnih snaga MORH-a u gašenju požara i najavio da će sljedeće godine Hrvatska nabaviti još dva kanadera i tako povećati protupožarnu flotu na 22 letjelice.


Rekao je da je upravo dobio izvješće o protupožarnoj sezoni i sudjelovanju zračnih snaga, odnosno pripadnika MORH-a u gašenju požara. "Moram reći da sam iznimno zadovoljan što su naši pripadnici učinili do sada, kao i njihovom ukupnom spremnošću, stoga im svima čestitam, a posebice pilotima i tehničarima koji održavaju ove zrakoplove, s obzirom da imamo više od 90 posto ispravnih i osposobljenih zrakoplova.

Vezani članci Toni Poljak, HGSS - 2 Uvijek među prvima na terenu, spremni učiniti i nemoguće: HGSS objasnio kako im građani mogu pomoći kad se nađu u nevolji Požar, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Dva kanadera gasila požar na Braču: Nisu ugrožene kuće, a na terenu je 40 vatrogasaca

"Mi smo popunili našu eskadrilu za gašenje požara s još dva nova air-tractora i time je Vlada u posljednje dvije godine zaista učinila mnogo na spremnosti za gašenje požara. Danas imamo 20 letjelica kojima gasimo požare, od čega 11 zrakoplova i 9 helikoptera. Iduće godine dobivamo još dva kanadera što znači da ćemo imati ukupno 22 letjelice za borbu protiv požara. Mislim da je to zaista impozantna brojka", rekao je ministar obrane Branko Vukelić

Potvrdio je da je Hrvatska od Rusije preuzela 10 helikoptera kompenziravši tako klirinški dug. Oni služe svemu onom što je bilo predviđeno u ugovoru kad smo kompenzirali taj dug, rekao je.

Povećan broj letjelica iduće sezone, istaknuo je ministar Vukelić, zahtjevat će i dovoljan broj posada. Pred oružanim snagama RH velika je zadaća, ne samo da bude dovoljno pilota i tehničara, nego sve to zahtjeva i svu moguću logistiku te ćemo ulagati i u sve ono što opslužuje ove zrakoplove, a to znači u hangare, dizalice, kamere.

Već danas smo na visokoj razini u ovoj regiji kada je riječ o gašenju požara, a u idućim godinama bit ćemo na samom vrhu, istaknuo je ministar Vukelić i pojasnio da će u četiri godine cijeli sustav biti posložen tako da u Hrvatskoj požari više neće biti ono što su nekad bili.

Rekao je da će u MORH-u radi operativnosti razmisliti o još jednoj lokaciji za protupožarne zrakoplove, barem u vrijeme sezone, spomenuvši Split.

Ministar obrane Vukelić je razgledao letjelice koje gase požare i razgovarao s pripadnicima oružanih snaga koji sudjeluju u protupožarnoj sezoni, te nazočio trenažnoj simulaciji gašenja požara zračnim snagama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju