Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obećano - prekršeno

Požare možemo gasiti samo jednim kanaderom i dva air traktora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč službenom početku vatrogasne sezone stanje letačke flote na razini je onog prije desetak dana. Požare možemo gasiti samo s jednim kanaderom i dva air traktora.

Odgovorni nisu ispoštovali svoja jamstva, a osim prebacivanja odgovornosti na tvrtku, koja zrakoplove održava, nitko ne nudi suvislo objašnjenje za katastrofalno stanje. 'U svom sastavu imamo jedan kanader, dva air traktora i dovoljan broj helikoptera za požarnu zaštitu', rekao je prije nekoliko dana general bojnik Vlado Bagarić, zapovjednik HRZ-a. 'Prvog lipnja imat ćemo spremna još tri kanadera i četiri air traktora', rekao je prije pet dana Mate Raboteg, državni tajnik u Ministarstvu obrane. Obećano - prekršeno! Gotovo da se državni tajnik zaklinjao u svoje riječi. No, zaletio se, u međuvremenu se ništa nije promijenilo.

Pročitajte i ovo Konkretne turističke brojke - 3 Turizam u Hrvatskoj Po Uskrsu se sezona poznaje: Uspoređujući ovaj datum s lanjskim, gostiju je nešto manje, ali zbog jedne stvari taj podatak ne treba zabrinjavati Slika nije dostupna Nepristupačan teren Dva kanadera gasila požar na Braču: Nisu ugrožene kuće, a na terenu je 40 vatrogasaca

'Danas imamo jedan kanader i dva air traktora', rekao je Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik. Dok se zrakoplovi, na kojima država nije štedjela skupo otplaćuju, pompozno najavljeno brojčano stanje letačke flote nije idealno, već zabrinjavajuće. Osim što prebacuju krivnju na one, koji ih servisiraju, pa i proizvođače, čija pravila održavanja očito nisu svladali, odgovornost za nemar i kašnjenje MORH ne želi preuzeti. 'Kad auto stane na cesti, on će stati, ali kad avion stane u zraku, on će pasti. Ispitivanja su složena, dugo traju i tek kada sve bude zadovoljeno, tada se zrakoplov može pustiti u uporabu', rekao je Mate Ostović, načelnik Uprave za logistiku. Ovakvo objašnjenje vatrogascima ne pomaže, jer da moraju gasiti veći požar, ne bi bilo prave pomoći.

'Imali smo sreću'

'Imali smo sreću da nam vremenska prognoza određuje da je to dovoljno', kaže Jurin. Sve je zapelo na popravku. Sami smo se u to uvjerili. S druge strane ograde, radnici su se izmjenjivali u utrobi jedne od pokvarenih letjelica. Nitko ne želi potvrditi ni nagađanja da su novi dijelovi, koji stižu za kanadere na popravku zapravo potrošna roba, a da ono što je zahrđalo, radnici moraju sami tokariti. Isto je i južnije, u Zemuniku. Stručnjaci, ni tamo nisu uspjeli osposobiti jedan od neispravnih zrakoplova. Kako nakon svega vjerovati da će isporuka jednog od dva nova kanadera biti na vrijeme, za deset dana?! Kad su za ovu godinu zakasnili.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene