Kip Gospe Lurdske postavljen je u hodniku škole 'Šime Budinića' u Zadru, a ravnatelj škole, u kojoj je 97 posto učenika katolika, Ivan Čular kaže da ima sve suglasnosti.


Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je danas u Zadru da je Hrvatska sekularna država, no ne vidi problem u tome što je u tamošnjoj osnovnoj školi 'Šime Budinića' postavljena replika kipa Gospe Lurdske, s obzirom na to da su 97 posto učenika te škole katolici.

Vezani članci Škola u koroni, ilustracija U škole se vratilo kihanje i šmrcanje, no ove godine uz reakcije vršnjaka: "Upućuju im se kojekakvi komentari. Dijete se osjeća loše, ni krivo ni dužno" Ravnatelj zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Jozo Dragić (Foto: Dnevnik.hr) Slučaj žigosanje u školi: Predloženo razrješenje ravnatelja, za dvoje zaposlenika moguć otkaz, školi novčana kazna

Odgovorio je to novinarima koje je zanimao njegov stav o postavljanju replike kipa u zadarsku osnovnu školu i pritom istaknuo kako se prema Vatikanskim ugovorima u školi može imati vjerski obred, ako su većina učenika katolici.

'Za sve u školi odgovoran je ravnatelj, a tamo su 97 posto djece katolici i to po meni ne bi trebao biti problem', rekao je ministar Mornar, dodajući kako je i postavljenje vjerskih obilježja u školi odgovornost samog ravnatelja.

Ministar Mornar u Zadru je nazočio radionici 'Upravljanje inicijalnim obrazovanjem nastavnika'.

Pomoćnica ministra Sabina Glasovac objasnila je novinarima da se udruga Građanska hrabrost iz Zagreba obratila ministarstvu još u lipnju upozorivši kako se u toj školi ne poštuju načela sekularne države.

U obnovljenoj školi u Gunji otvorena 'učionica budućnosti'

'Tražili smo očitovanje ravnatelja koji je rekao da to nije istina. Kip je postavljen na dnu hodnika, uz učionicu za vjeronauk koji pohađa 97 posto učenika te škole, a ravnatelj Ivan Čular u očitovanju je ustvrdio da ima sva potrebne suglasnosti. I mi smo to proslijedili udruzi', rekla je Glasovac te dodala kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nema zakonskih mogućnosti da bilo što napravi.

Novinari su za mišljenje o postavljanju kipa u prostor škole upitali i sociologa sa zadarskoga Sveučilišta Krešimira Krolu koji drži da bi Ministarstvo trebalo zauzeti stav prema postavljanju replike svetišta u prostor škole kao sekularne institucije.

'Ne smije biti posebnih tretmana vjerskih skupina u društvu koje teži biti demokratično. Ili moramo postaviti kriterije sekularnog školskog prostora. Iako je to odluka većine, školski prostor trebao biti lišen toga. Prema onome što sam imao prilike vidjeti, ovo je agresivan ulazak u sekularni prostor, odnosno guranje religije niz grlo', rekao je Krolo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook