Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teški pregovori

Bošnjaković ide u Beograd radi srpskog zakona zbog kojeg mnogi branitelji ne putuju izvan Hrvatske

Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr)
Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ovog tjedna putuje u Beograd na pregovore sa srbijanskom ministricom Nelom Kuburović. Tema je sporni srpski zakon, kojim si je Srbija uzela pravo univerzalne nadležnosti za ratne zločine. I postala tzv. mini Haag.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u petak ide u Beograd na teške pregovore. Naime, on će inzistirati na sporazumu kojim bi sporni srpski zakon, kojim si je Srbija uzela pravo univerzalne nadležnosti za ratne zločine, prestao vrijediti.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem" Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica

O spornom zakonu bilo je riječi i prilikom posjeta srbijanskog predsjednika Vučića Hrvatskoj. Tada je, na sastanku s premijerom Plenkovićem, dogovoreno da se krene u razgovor o bilateralnom sporazumu za procesuiranje ratnih zločina.

Na posljednjem popisu koji je stigao iz Srbije bilo je 86 ljudi, od njih 43 Hrvata. Najzvučniji od njih Vladimir Šeks. No popis nije ažuriran, jer je za dio istraga obustavljena.

Mnogi branitelji i dalje zbog straha ne putuju izvan Hrvatske

Na temelju srpskog zakona osuđen je Veljko Marić koji je na kraju izručen Hrvatskoj.

Najpoznatiji je slučaj Tihomira Purde. Prije sedam godina uhićen je dok je prelazio granicu. Pušten je nakon 57 dana zatvora.

Zbog zakona Hrvatska je nakratko blokirala pregovore Srbiji.

Idući tjedan bit će jasnije je li službeni Beograd konačno spreman počistiti ovaj politički problem između dviju zemalja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene