Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Analiza Ivane Petrović

"Na kraju 'balade' Vučić će ipak zaigrati na europsku, a ne na rusku kartu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posjet Srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj analizira urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović.

Aleksandar Vučić stigao je u posjet Hrvatskoj, a susret na Patovčaku prati urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić prvim letom tvrtke Air Serbia stigao iz Beograda u Mostar - 2 Stigao prvi putnik VIDEO Pogledajte srdačne pozdrave Vučića i Čovića, zagrljajem obilježili važan trenutak Ivana Petrović - 1 ANALIZA IVANE PETROVIĆ Francuski predsjednik stigao u Zagreb: "Macron dolazi s važnom monetom potpore za ulazak u Eurozonu, ali prije svega u Schengen"

"Poznato je što se može očekivati od susreta dvaju predsjednika, teme su unaprijed poznate, no vidjeli smo da je srbijansko izaslanstvo donijelo kutije u kojima su očito neki dokumenti. O kakvim se dokumentima radi, saznat ćemo vjerojatno na konferenciji za novinare nakon sastanka", javlja Ivana Petrović.

"Od Hrvatske se, kao od jedine zemlje članice europskih integracija, jedine zemlje koja je na tom putu unutar takozvane regije, očekuje da napravi prvi korak prema putu ostalih zemalja u EU-u", dodala je.

Petrović kaže i da se "Vučićev posjet treba gledati i u svjetlu njegovog nedavnog, ne baš uspjelog, posjeta Putinu gdje je bilo potpuno jasno da Putin Vučiću ne vjeruje".

"I više je nego očito s obzirom na to da se posjet odvija pod tihim pokroviteljstvo SAD-a da je State Department procijenio da je sada najpogodnije trenutak za takav susret", smatra Petrović.

Napomenula je i da je "nova strategija za Zapadni Balkan izazvala dosta ljutnje i među Albancima i Kosovarima, pa i Makedoncima, jer je apostrofirana Srbija iako je otvorila vrlo malo poglavlja".

"Unutar strategije kao neizbježan strateški trenutak smatra se da je Srbija važna zemlja na Balkanu, čiju ulogu vrlo često značajno naglašava i Njemačka", kaže.

"Na kraju 'balade' Vučić će ipak zaigrati na europsku, a ne na rusku kartu", zaključila je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene