Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posjet Srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj analizira urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović.


Aleksandar Vučić stigao je u posjet Hrvatskoj, a susret na Patovčaku prati urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović.

"Poznato je što se može očekivati od susreta dvaju predsjednika, teme su unaprijed poznate, no vidjeli smo da je srbijansko izaslanstvo donijelo kutije u kojima su očito neki dokumenti. O kakvim se dokumentima radi, saznat ćemo vjerojatno na konferenciji za novinare nakon sastanka", javlja Ivana Petrović.

"Od Hrvatske se, kao od jedine zemlje članice europskih integracija, jedine zemlje koja je na tom putu unutar takozvane regije, očekuje da napravi prvi korak prema putu ostalih zemalja u EU-u", dodala je.

Petrović kaže i da se "Vučićev posjet treba gledati i u svjetlu njegovog nedavnog, ne baš uspjelog, posjeta Putinu gdje je bilo potpuno jasno da Putin Vučiću ne vjeruje".

"I više je nego očito s obzirom na to da se posjet odvija pod tihim pokroviteljstvo SAD-a da je State Department procijenio da je sada najpogodnije trenutak za takav susret", smatra Petrović.

Napomenula je i da je "nova strategija za Zapadni Balkan izazvala dosta ljutnje i među Albancima i Kosovarima, pa i Makedoncima, jer je apostrofirana Srbija iako je otvorila vrlo malo poglavlja".

"Unutar strategije kao neizbježan strateški trenutak smatra se da je Srbija važna zemlja na Balkanu, čiju ulogu vrlo često značajno naglašava i Njemačka", kaže.

"Na kraju 'balade' Vučić će ipak zaigrati na europsku, a ne na rusku kartu", zaključila je.