Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati nezadovoljni

Piletić o koeficijentima: "Bilo bi loše da se ova reforma svede na licitiranje"

Marin Piletić
Marin Piletić Foto: Ronald Gorsic/Cropix
Ministar Piletić govorio je o prijedlogu uredbe o koeficijentima za obračun plaća zaposlenih u državnim i javnim službama. Kazao je i kako se ne boji štrajka liječnika te da su oni ovom reformom dobili povećanje plaće od 600 eura neto.

Ministar rada Marin Piletić u srijedu je nakon razgovora s koalicijskim partnerima na konferenciji za medije govorio o koeficijentima za obračun plaća zaposlenih u državnim i javnim službama.

"Svi članovi parlamentarne većine složili su se da dostavimo danas prijedlog uredbe i da čekamo na zakonski rok od 15 dana za dostavu mišljenja sindikata", uvodno je objasnio ministar i dodao kako ova reforma nije od danas, nego je krenula dogovorom Vlade i sindikata u lipnju 2023. godine.

Pročitajte i ovo Mila Rončević vraća se kući - 4 izvješće zaklade Otac djevojčice koja nas je sve ganula zbog svoje hrabrosti: "Mila je dobro, Bogu i ljudima hvala"

"Tada smo rekli da želimo jamčiti dovršetak ovog procesa s unaprijed isplaćenim dodacima od 180 i 60 eura, koji su postali sastavni dio plaća naših službenika", kaže Piletić.

U ožujku će po prvi put, rekao je ministar, biti isplaćeno i novo materijalno pravo, odnosno uskrsnica.

"U travnju će za mjesec ožujak ove godine, plaće zbog povećanih koeficijenata rasti 13,5 posto. S obzirom da je Vlada dobila podršku koalicijskih partnera, sutra prije sjednice Vlade bit će detaljnije predstavljena uredba s novim koeficijentima, s prikazanim novim koeficijentima najzastupljenijih radnih mjesta, s vidljivim učincima ove reforme u odnosima plaće iz ožujka 2023. s očekivanim rastom plaća za ožujak 2024.", rekao je Piletić.

Na pitanje novinara boji li se domino-efekta jer su liječnici nezadovoljni koeficijentima najavili štrajk, Piletić je rekao da se toga ne boji.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini - 5 (ne)normalna retorika i neodgovorni jezici? Rat kao narativ: Trebamo li se bojati sveopćeg ratnog kaosa i kome je u interesu da sviraju ratne trube?

"Ne bojim se nikakvog efekta. Ova Vlada je socijalni partner osmu godinu zaredom. Ova Vlada je osnovicu u državnim i javnim službama povećala za 40 posto. Svi oni koji se ne mogu sjetiti ili se pokušavaju nesjetiti, u razdoblju od 2011. do 2016. osnovica nije rasla, a s obzirom na inflaciju, realna stopa plaće je u vrijeme SDP-ove Vlade padala. Ova Vlada je tu nepravdu ispravila. Iskreno se nadam da će se liječnici i medicinske sestre prisjetiti svih korekcija koje je ova Vlada napravila i da će sutra svi liječnici moći vidjeti da će plaće liječnika u odnosu na ožujak prošle godine rasti neto 600 eura", ustvrdio je Piletić.

Pročitajte i ovo uz suce i liječnici se pripremaju na štrajk - 5 Nezadovoljni koeficijentima Suci su već u štrajku, a uskoro bi im se mogli pridružiti i drugi: "Pripreme za štrajk su počele, one su u tijeku"

U nastavku je ustvrdio da o koeficijentima odlučuje isključivo Vlada.

"Koeficiijenti i povećanje koeficijenata nisu rezultat pregovora. Ovo nije rezultat pregovora sa sindikatima i bilo bi loše da se ova reforma, koju se ni jedna Vlada do sada nije htjela provesti zbog straha od ovakvih reakcija, svede na licitiranja", zaključio je i dodao da su na reformi radili svi resori, angažirani su stručnjaci putem Svjetske banke, a pitalo se i sindikalne čelnika koji su i u radnoj skupini.

Koeficiijent ne može, naglasio je Piletić, u ovoj reformi koja zajedno sa svim povećanjima, i osnovice i materijalnih davanja, generira fiskalni učinak od 880 milijuna eura samo za koeficijente, a u godinu dana Vlada je u povećanje plaća uložila 1,5 milijardu eura. 

Ovim uredbama nisu obuhvaćeni zaposleni u HV-u i suci. 

Pročitajte i ovo USKOK, ilustracija Policija na nogama Velika akcija USKOK-a! Uhićenja u više gradova zbog organiziranog kriminaliteta

Reforma za cilj ima i smanjenje broja radnih mjesta "da više ne postoji šuma koeficijenata za jedno te isto radno mjesto, kazao je Piletić, i dodao da je sada 400 naziva radnih mjesta, a ranije ih je bilo više od 900.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene