Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lovro Kučšević trebao bi danas u Vladi imati konzultacije s temom ploče HOS-a u Jasenovcu, nakon čega bi na jednu od narednih sjednica Vlade trebala doći i odluka o odgovoru na SDP-ovu interpelaciju iz travnja o zlouporabi ustaških simbola.


"Naći ćemo zakonit način za zamjenu ploče", odgovorio je premijer Andrej Plenković na pitanje sudbine spomen-ploče poginulim braniteljima, pripadnicima HOS-a, koja je podignuta u Jasenovcu, a sporna zato što se u grbu Udruge branitelja HOS-a ističe ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Vezani članci Slika nije dostupna Beus Richembergh: Ploča u Jasenovcu ponižava doprinos HOS-ovaca obrani Hrvatske Slika nije dostupna HNS pisao Glogoškom: Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja, "Za dom spremni" treba ukloniti što prije

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista iz Ministarstva uprave, ministar uprave Lovro Kuščević, u čijem je resoru i sporna ploča, upravo bi o toj temi danas trebao imati konzultacije u Vladi, a nakon toga za očekivati je da će se na dnevni red jedne od narednih sjednica staviti i odgovor na SDP-ovu interpelaciju iz travnja ove godine o zlouporabi ustaških simbola.

Iz odgovora na interpelaciju bit će i jasnije kako će Vlada riješiti konkretnu situaciju. Moguće je da pričekaju stav Vladina povjerenstva za suočavanje s prošlošću i donošenje zakona kojim bi se jasno odredilo prema korištenju fašističkih simbola (moguće i drugih totalitarnih režima), ali i da se intervenira na temelju Ustava i dosadašnjih stavova i odluka Ustavnog suda, piše Jutarnji list..

Sporna ploča u Jasenovcu postavljena je koncem prošle godine, a sredinom prosinca 2016. tim je povodom saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav nakon dva dana rasprave konsenzusom donio zaključak.

Ustavni stručnjak: Ploča se može skinuti i bez zakonskih izmjena

No, ustavni stručnjak Mato Palić objasnio je za Dnevnik Nove TV da premijer može i bez zakonskih izmjena ukloniti ploču.

"Vlada može izravnom primjenom ustavnih normi naložiti uklanjanje ploče u Jasenovcu na kojoj se nalazi taj izraz "Za dom spremni". Vrlo sličnu situaciju smo imali 2004. godine kad je tadašnja Vlada napravila isto i uklonjena su dva spomenika za dvije različite osobe'', kaže Palić.

Pitanje je, kaže Palić, kako se zakonskim izmjenama može ukloniti već postavljena ploča, jer je Ustavom zabranjena retroaktivna primjena zakona, ali da je Ustav jasan. "Obilježja koja se mogu povezati s Nezavisnom Državom Hrvatskom bila bi u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske", rekao je Palić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju