Ministar branitelja, Tomo Medved, nalazi se u Osijeku gdje je u tijeku obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba.


Tomo Medved je kratko komentirao i moguće skidanje spomen-ploče u Jasenovcu, a očekuje se i da će to biti tema sastanka koji bi danas u Osijeku s pripadnicima HOS-a trebali održati Medved i Dražen Bošnjaković, ministar uprave.

Vezani članci Slika nije dostupna Milanović: ''Neki misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva'' Slika nije dostupna Ploča iz Jasenovca postavljena u Novskoj, HOS-ovci prijete tužbama onima koji njihov grb dovode u vezu s fašizmom

"Želim samo kazati da sam ja kao ministar hrvatskih branitelja svakodnevno u izravnom kontaktu sa svim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, da intenzivno razgovaramo između ostalog i o tom pitanju, a nadležnost vezano za zakonodavno uređenje je u okviru Ministarstva uprave", rekao je Medved.

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, kaže da je stav svih vodećih ljudi HDZ-a identičan. "Treba smanjiti strasti, treba razmišljati racionalno, biti korektan i uvažavati vrijednosti svih koji imaju razloga promišljati Jasenovac", rekao je Jandroković.

Andrija Jarak, reporter Nove TV, pokušao je doznati gdje će se i kada dogoditi sastanak dvojice ministara s predstavnicima HOS-a, no zasad bez većih uspjeha.

"Upitno je hoće li sastanka uopće biti. U velikoj se tajnosti i konspirativnosti dogovara taj sastanak", kaže Jarak, koji je Medveda i Bošnjakovića pitao gdje će se i kada sastanak održati, ali mu nisu htjeli odgovoriti.

"Pozicije su, otprilike, poznate: Vlada bi uklonila ploču u Jasenovcu i stavila drugu, ali bez natpisa "Za dom spremni", a predsjednik zajednice udruga HOS-a iz Domovinskog rata mi je rekao da je njihov stav da to ne dolazi u obzir i da ploča HOS-a mora ostati u ovakvom izvornom obliku", kaže Jarak, dodajući da posljednje informacije kažu da će se sastanak održati ili u Osijeku ili u Slavonskom Brodu, ali službene potvrde još uvijek nema. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju