Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kritike iz Bruxellesa usmjerene na hrvatsku nakanu proglašenja ribolovno-ekološkog pojasa nisu ucjena, već samo preporuka, pojasnio je bivši ministar europskih integracija Neven Mimica.


1. siječnja, kada se prema odluci Sabora aktivira ZERP, ništa se, rekao je Mimica, neće promijeniti. No, u idućim mjesecima, kada se formiraju Sabor i Vlada, bez obzira na to tko će imati većinu, treba razgovarati s predstavnicima Unije, a posebno sa susjednim zemljama Italijom i Slovenijom, smatra Mimica. 

Vezani članci Slika nije dostupna Oporba kritizira, HDZ brani administraciju oko povlačenja novca iz programa EU Slika nije dostupna Na sastanak kod Sanadera Milanović došao iz 'kurtoazije'

Mimica je objasnio kako iz postojećeg stanja te dvije zemlje ni na koji način nisu ugrožene jer je primjerice ribarstvo i plovnost hrvatskim vodama u tim dvjema zemljama uređeno drugim propisima.

- Nije to prijetnja iz Bruxellesa, jer Europska komisija ne
funkcionira korištenjem prijetnji. To je poruka novoj vladi ne da nešto napravi do 1. siječnja 2008., već da ozbiljno razgovara o načinu primjene ZERP-a za članice EU, izjavio je Mimica novinarima u središnjici SDP-a. Ocijenio je da se 1. siječnja, kada na snagu stupa odluka Hrvatskog sabora o proglašenju ZERP-a i za članice EU, ništa dramatično neće dogoditi u odnosima Hrvatske i EU, budući da Hrvatska, istaknuo je, ima argumente da primjena tog zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa nije protivna interesima članica EU.

Po Mimičinu mišljenju, Slovenija nema nikakvog sadržajnog razloga protiviti se ZERP-u jer, naglasio je, taj zaštićeni pojas ne prejudicira granice niti utječe na politiku ribarstva, a nije točno ni da bi provedba ZERP-a onemogućila talijanske ribarice da u tom pojasu love ribu. Naglasio je da je osnovni cilj ZERP-a zajednička ekološka i ribolovna zaštita Jadrana, a to, ističe, treba biti interes svih, pa i Ljubljane i Rima.

Mimica je poručio da aktualna, tehnička Vlada na zalasku treba jasno reći kako ne postoji mogućnost, niti politička volja hrvatskih stranaka da se mijenja saborska odluka o proglašenju ZERP-a.

Nova vlada, kaže, mora ozbiljno politički razgovarati s Europskom komisijom i članicama EU oko formalno pravne, a posebno oko sadržajne razine ZERP-a. Nova vlada te razgovore, ističe, treba voditi na najvišoj političkoj razini, ne kao do sada samo na razini ministarstava, jer samo na taj način, smatra, prava poruka iz Hrvatske može stići do europskih partnera.