Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policijska sumnja

Milovanović sudjelovao u atentatu na Ivana Pavla II.?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je više dokaza da je ubojstvo Pukanića i Franjića počinjeno na isti način kao još nekoliko atentata na prostoru bivše države, odnosno eksploziv kojim su ubijeni već je korišten u nekim atentatima u susjednim državama.

Takvom je napravom planiran i atentat na papu Ivana Pavla II. prilikom njegova prvog pastorlanog posjeta BIH u Sarajevu. Ivan Pavao II. bio je meta Željka Milovanovića, sumnja policije Republike Srpske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iznio obranu Slučaj Pukanić: I Luka Matanić odbacio povezanost s atentatom Slika nije dostupna Nakon nekoliko mjeseci bijega U Beogradu uhićen Željko Milovanović

>> Milovanović pobjegao deset minuta prije pretresa

Atentat od prije 11 godina planirao se izvesti napravom koja je trebala eksplodirati tijekom prolaska Svetog Oca od zračne luke do središta grada. 

'Zna se da u takvim slučajevima vrši kontrola prije prolaska kolone, to je otkriveno, deaktivirano, tako da nije bilo posljedica', izjavio je Gojko Vasić, načelnik uprave krim. policije RS.  

Papi su ekstremisti prijetili kad je bio u Banja Luci prije pet godina. 

Policija Republika Srpska već je u travnju 2003., dva mjeseca prije Papina dolaska u BiH, imala dojave o planiranom atentatu, navode BiH mediji. 

Nakon toga, pokrenuta je opsežna policijska akcija u kojoj je praćeno 200 sumnjivih osoba. Tom je akcijom spriječen pokušaj atentata na Papu, a dvadesetak je osoba iz sigurnosnih razloga uhićeno.

Meta odbjeglog atentatora, sumnja se, mogao je biti i prvi makedonski predsjednik Kiro Gligorov 1995. koji je teško ozlijeđen u eksploziji auto-bombe ispred hotela 'Bristol' u Skoplju. 

Poginuli su njegov vozač i jedan slučajni prolaznik. Način počinjenja identičan je atentatu na Pukanića i Franjića

Eksplozivnu napravu, koja je presudila Pukaniću i Franjiću, tvrdi policija Republike Srpske, zna sastaviti malen broj ljudi. 

Zagrebački scenarij identičan je atentatu na Palama u kojem je početkom godine poginuo Vlatko Mačar. Tada je vozilo napunjeno eksplozivom parkirano ispred Mačarovog kafića u kojem se on trenutno nalazio. U trenutku kada je žrtva prolazila, eksplozivna naprava je aktivirana, a uz Vlatka Mačara ubijeno je još dvoje ljudi.

Je li sve atentate počinio baš Milovanović, policija ne može sa sigurnošću reći. Kao ni gdje je nestao Crni vjetar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene