Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Milinović: 'Kontracepcijska pilula ne mora biti uzrok smrti 22-godišnje Zadranke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izjavio je danas kako iz splitskog KBC-a očekuje izvješće o okolnostima smrti 22-godišnje Zadranke koja je u tu bolnicu primljena u teškom stanju te prošloga tjedna preminula od plućne embolije, te rekao da se plućna embolija kao nuspojava može povezati s kontracepcijskom pilulom Yasmin, ali ne mora nužno biti uzrok smrti.

"Ne možemo tu smrt dovoditi u vezu samo s lijekom Yasmin, već treba ispitati i ostale okolnosti koje su dovele do smrti", kazao je Milinović novinarima i ujedno demantirao špekulacije da se u splitskoj bolnici liječi još nekoliko pacijentica sa sličnim simptomima. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izazvala kontraverze 'Pilula za dan poslije' - kontracepcijsko ili pobačajno sredstvo? Slika nije dostupna 50. godina kontracepcijske pilule Polovica žena u RH ne koristi kontracepciju, a pilule štite od raka

>> Oprezno s kontracepcijskim pilulama

>> Split: Studentica umrla zbog antibebi pilula? 

Upute za korištenja Yasmina sadrže sve kontraindikacije i moguće nuspojave, dodao je Milinović, a u Hrvatskoj od ukupno 14 prijavljenih nuspojava Agenciji za lijekove u posljednje četiri godine, nije prijavljena ni jedna koja nije opisana u uputstvu za korištenje.

Milinović kaže da je i sam kao ginekolog propisivao Yasmin te je pozvao liječnike u primarnoj zaštiti koji prepisuju oralnu kontracepciju da rade u skladu s postupnikom o propisivanju te pacijentice pravodobno upozore na moguće nuspojave i njihove početne znakove.

Prema postupniku o propisivanju liječnici trebaju ispitati obiteljsku anamnezu i napraviti kod pacijentice jetrene probe i krvne nalaze. Ako su nalazi dobri i nema direktnih kontraindikacija, poput maligne bolesti ili akutne upale vena ili krvnih žila, pacijentica može uzimati kontracepciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene