Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izjavio je danas kako iz splitskog KBC-a očekuje izvješće o okolnostima smrti 22-godišnje Zadranke koja je u tu bolnicu primljena u teškom stanju te prošloga tjedna preminula od plućne embolije, te rekao da se plućna embolija kao nuspojava može povezati s kontracepcijskom pilulom Yasmin, ali ne mora nužno biti uzrok smrti.


"Ne možemo tu smrt dovoditi u vezu samo s lijekom Yasmin, već treba ispitati i ostale okolnosti koje su dovele do smrti", kazao je Milinović novinarima i ujedno demantirao špekulacije da se u splitskoj bolnici liječi još nekoliko pacijentica sa sličnim simptomima. 

Vezani članci Slika nije dostupna Polovica žena u RH ne koristi kontracepciju, a pilule štite od raka Slika nije dostupna Zbog kontracepcijskih tableta Yasmin dobila trombozu

>> Oprezno s kontracepcijskim pilulama

>> Split: Studentica umrla zbog antibebi pilula? 

Upute za korištenja Yasmina sadrže sve kontraindikacije i moguće nuspojave, dodao je Milinović, a u Hrvatskoj od ukupno 14 prijavljenih nuspojava Agenciji za lijekove u posljednje četiri godine, nije prijavljena ni jedna koja nije opisana u uputstvu za korištenje.

Milinović kaže da je i sam kao ginekolog propisivao Yasmin te je pozvao liječnike u primarnoj zaštiti koji prepisuju oralnu kontracepciju da rade u skladu s postupnikom o propisivanju te pacijentice pravodobno upozore na moguće nuspojave i njihove početne znakove.

Prema postupniku o propisivanju liječnici trebaju ispitati obiteljsku anamnezu i napraviti kod pacijentice jetrene probe i krvne nalaze. Ako su nalazi dobri i nema direktnih kontraindikacija, poput maligne bolesti ili akutne upale vena ili krvnih žila, pacijentica može uzimati kontracepciju.