Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad se proizvede

Milinović: Cjepivo protiv svinjske gripe dobit ćemo među prvima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne samo da imamo dovoljno lijekova koji pomažu u liječenju svinjske gripe, nego smo i zemlja koja će među prvima dobiti cjepivo kada se proizvede, tvrdi hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović.

Ministar Milinović u intervjuu za Večernji list osvrnuo se na svinjsku gripu te rekao kako Hrvatska ima dovoljno lijekova za eventualnu epidemiju. Dobit će ga svi kojima je potreban, a u slučaju velike epidemije karantena će se odvijati u kućama oboljelih.

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Slika nije dostupna Gripa odnijela petu žrtvu Svinjska gripa nije ništa opasnija od obične

'Ovoga trenutka mi smo ukupno osigurali, uključujući i nove narudžbe, 800.000 doza antivirusnih lijekova te 15.000 doza za djecu, što je dovoljno za eventualnu epidemiju u Hrvatskoj. Pribilježili smo se i za dva milijuna cjepiva s tim da naš Imunološki zavod ima mogućnost uključiti se u finalizaciju izrade cjepiva, što Hrvatsku svrstava u red zemalja koje će među prvima dobiti cjepivo', rekao je Milinović na Večernjakov upit jesmo li za svinjsku gripu spremni poput drugih europskih zemljam koje imaju lijekova za oko 50 posto svojih stanovnika.

'Dođe li do velike epidemije i masovnog obolijevanja, ni jedan zdravstveni sustav u svijetu, pa ni hrvatski, ne može hospitalizirati sve pacijente. U takvim okolnostima karantena oboljelih je u njihovim kućama, prati ih zdravstveni sustav, a u bolnice idu samo oboljeli s teškim kliničkim slikama. Sve su bolnice osigurale sobe za izolaciju', rekao je MIlinović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene