Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet povjerenika

Hrvatskoj pohvale, ali moguća i kazna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je dobila pohvalu Europske komisije kao prva zemlja koja je provela preventivno cijepljenje stoke protiv bolesti kvrgave kože. Bila je to jedna od tema razgovora posjeta europskog povjerenika za zdravlje i sigurnost hrane. Raspravljalo se i o problemima javnog zdravstva, a povjerenik je posebno zadovoljan razgovorima o primjeni europskih pravila.

Povjerenik Vytenis Andriukatis zadovoljan je razgovorima o primjeni europskih pravila o označavanju duhanskih proizvoda. Hrvatskoj zbog kašnjenja prijeti kazna Europske unije.

Pročitajte i ovo Krave SNALAŽLJIVI STOČARI I njima je vruće pa im pale ventilatore: "Proizvodnja im je optimalna pri temperaturi od 5 do 10 stupnjeva" Slika nije dostupna Pojačane inspekcije Građani pitali povjerenika za hranu: Što jedemo i kako se hrana kontrolira?

"Danas smo imali vrlo konstruktivne razgovore kako nastaviti. Vidjeli smo odgovor hrvatske strane o koracima za ispunjavanje obveza, u suprotnom ćemo pokrenuti proces zbog kršenja pravila. Ali razgovarali smo o konkretnim koracima i dobili dobre odgovore ministarstva zdravstva", kazao je Andriukatis.

S domaćinima je razgovarao i o problemima javnog zdravstva. Istaknuo je važnost cijepljenja u suzbijanju epidemija gripe.

"Ja sam za vas danas važna osoba. Zašto? Zato što sam vam spasio život jer sam se cijepio. Ja sam jamac kolektivnog imuniteta", naglasio je.

Zdravstveni sustavi više zemalja Europske unije su kao i hrvatski opterećeni dugim listama čekanja. Andriukaitis je rekao da Europska komisija priprema računalne programe koji će pomoći u interoperabilnosti raznih sustava i omogućiti liječničku pomoć i putem interneta. Najavio je i konkretnu mjeru.

"9. ožujka pokrenut ćemo Europsku referentu mrežu. Europski referentni centri objedinjuju 970 odjela iz 370 bolnica u kojima će se moći liječiti 24 različite složene ili rijetke bolesti".

Istaknuo je učinkovitost europskih službi i u nedavnom slučaju mesa zaraženog salmonelom.

"Prvi signali su bili iz Škotske, a ne Hrvatske. A onda su službe Europske unije obavijestile hrvatske dužnosnike i vlasti o slučajevima u Škotskoj i Poljskoj i to je pomoglo hrvatskim vlastima da identificiraju i lokaliziraju problem".

Pohvalio je Hrvatsku koja je kao prva zemlja Europske unije provela preventivno cijepljenje stoke zbog bolesti kvrgave kože. Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je najavio da će poljoprivrednicima zbog smanjene mliječnosti stoke biti isplaćeno oko 20 milijuna kuna odštete zbog čega je zatražio pomoć Europske unije. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene