Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)
Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Petar Glebov/PIXSELL) Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u utorak je odbacio informacije o većim razmjerima štrajka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, istaknuvši da je samo manji dio liječnika koncesionara nezadovoljan Nacrtom novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, i to oni koji gledaju samo sebe i svoje interese.


"Nema nikakvog štrajka. Određeni manji broj liječnika u primarnoj manifestira nezadovoljstvo jer su (od novog zakona) očekivali maksimum za sebe i svoje interese", izjavio je ministar Kujundžić novinarima nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Vezani članci Medicinske sestre i tehničari izgubili su strpljenje (Foto: Dnevnik.hr) Medicinske sestre i liječnici izgubili strpljenje: Kako će izgledati polusatni prekid rada u srijedu Zdravstveni sustav puca po šavovima (Foto: Dnevnik.hr) Zdravstveni sustav puca po šavovima, a sad stiže i nova glavobolja za ministra

Udruga koncesionara privatne zdravstvene zaštite najavili je da od danas koncesionari kreću u bijeli štrajk - da će pacijente pregledavati sporije, odnosno odrađivati svoj posao unutar limita koji im plaća HZZO, a to bi moglo stvoriti velike gužve u čekaonicama.

No ministar nije zabrinut, uvjeren je da je većina dionika u zdravstvenom sustavu zadovoljna novim zakonom. "To je jedan pozitivan korak koji će i dalje ostaviti za pacijente - kvalitetu i dostupnost medicine", rekao je.

Poručio je i kako u Hrvatskoj, sukladno Ustavu, treba postojati i javno i privatno zdravstvo. I jedno i drugo treba sačuvati i pustiti ih da se natječu - tko će biti bolji i jeftiniji, a sve u korist pacijenta, odgovorio je Kujundžić na nezadovoljstvo liječnika primarne zdravstvene zaštite koji tvrde da su prevareni jer novi zakon neće riješiti neravnopravnost liječnika pri domovima zdravlja i onih u koncesiji.

Liječnici u primarnoj su nezadovoljni što će 25 posto liječnika i dalje ostati pri domovima zdravlja. Oni neće moći samostalno sklapati ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), a zbog takvog neravnopravnog odnosa najavili su i ustavne tužbe.

Ministar pak odgovara da novi zakon smanjuje prostor za eventualne manipulacije o tome tko će dobiti koncesiju, a tko neće. O svemu, ističe, konačnu odluku donose županijske skupštine, tako da je mogućnost da o tome odlučuju pojedinci - isključena. Time je odbacio strahovanja dijela liječnika da će o tome tko će "ići u privatnike" i dobiti koncesiju odlučivati župani.

Kujundžić je uvjeren i da će predloženim zakonom u konačnici ipak svi biti zadovoljni. (Hina)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju