Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kulminacija nezadovoljstva

Ako ste krenuli doktoru, pripremite se, liječnici su u bijelom štrajku: "Naručivat ćemo u određeno vrijeme, rad će biti usporeniji"

Čekaonica u ambulanti u Slavonskom Brodu (Foto: Pixell)
Čekaonica u ambulanti u Slavonskom Brodu (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Čekaonica u ambulanti u Slavonskom Brodu (Foto: Pixell) Čekaonica u ambulanti u Slavonskom Brodu (Foto: Pixell) Foto: Pixell Čekaonica u ambulanti u Slavonskom Brodu (Foto: Pixell) Čekaonica u ambulanti u Slavonskom Brodu (Foto: Pixell) Foto: Pixell +0 Čekaonica u ambulanti, arhiva (Foto: Pixell) Galerija 1/3 >>
Liječnici primarne zdravstvene zaštite danas su u bijelom štrajku, pa bi svi oni koji su se uputili u njihove ordinacije mogli čekati malo duže od onoga na što su navikli.

Liječnici okupljeni u Udruzi koncesionara primarne zdravstvene zaštite najavili su da od danas kreću u bijeli štrajk, a za srijedu 27. lipnja, ako i dalje ne bude sluha za njihove zahtjeve, prosvjedovat će na Markovu trgu.

Naime, liječnici su nezadovoljni prijedlogom novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji bi se ovog tjedna trebao naći pred Vladom i tvrde da su izigrani te da nije uvršteno ono što je dogovoreno.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Ministar je siguran Beroš se oglasio o štrajku liječnika: "Jesu li za specijalistu mala primanja od 3500 eura?" Liječnici i štrajk - 4 Nezadovoljni uvjetima Liječnici se pripremaju za štrajk: "Već četiri godine očekujemo od Vlade da prepozna ozbiljnost problema u sustavu"

Bijeli štrajk znači, kako su pojasnili u Hrvatskoj liječničkoj komori, da će liječnici raditi, ali samo unutar limita koji im HZZO plaća, odnosno 40 sati tjedno.  

"Omogućit ćemo sami sebi rad primjereniji medicinskoj struci, svakog pacijenta naručivat ćemo u određeno vrijeme, po pacijentu ćemo utrošiti 20 minuta i mehanizam rada svakako će biti usporeniji. To će se svesti na liste čekanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pa će onda valjda političari reagirati, budući da je čekanje ono što političari ne vole", istaknuli su u Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) najavljujući štrajk.

Nezadovoljni su Nacrtom prijedloga novog zakona o zdravstvenoj zaštiti zbog dugoročnih neželjenih posljedica koje će, kako tvrde, imati taj zakon na primarnu zdravstvenu zaštitu. Prema finalnom Nacrtu prijedloga ZZZ-a, u Nacrt je vraćen sporni članak prema kojem će 25 posto ordinacija primarne zdravstvene zaštite obvezno biti pod domovima zdravlja. Također, izbrisani su članci prema kojima bi liječnicima prilikom umirovljenja bio omogućen prijenos ordinacija privatne ordinacije na kolegu.

"Mi smo bili sudionici donošenja Nacrta prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Tijekom donošenja Nacrta bili smo rijetki koji su stajali uz ministra zdravstva Milana Kujundžića, kada je donio reforme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Jedan od uvjeta bila je sloboda izbora, da liječnici mogu sami birati žele li biti zaposlenici domova zdravlja ili raditi u privatnoj ordinaciji kao koncesionari. Također, dobili smo obećanje i da će se sadašnje privatne ordinacije prilikom umirovljenja liječnika moći prenijeti na mlade kolege koje bi zadnjih 1-2 godine prije mirovine stariji liječnici mentorirali. Upravo zato zadnjih 20 dana jako smo šokirani zaokretom koji je ministar donio očito politički pritisnut", istaknula je dr. med. Vikica Krolo, predsjednica KoHOM-a.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene