Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pozdravio je odluku Ustavnog suda kojom je iz pritvora oslobođen Josip Boljkovac, izrazivši zabrinutost zbog najava kako se, unatoč toj odluci, od Boljkovčeva progona neće odustati.


Iz toga se jasno razabire nakana inicijatora progona, ne samo Boljkovca i eventualnoga progona nekolicine osoba koje su u kontekstu njegovoga uhićenja poimence spomenute, nego i antifašističkih boraca općenito, da u osvetničkom pohodu protiv antifašističke borbe i njezinoga ukorjenjivanja u temelje današnje hrvatske države, ne odustanu, istaknuo je Mesić u izjavi za javnost. Demokratska, istinoljubiva i slobodarska Hrvatska mora smoći snage tome se oduprijeti, dodao je.

Mesić je ocijenio kako je uhićenje istaknutoga antifašiste i borca za slobodu u NOB-u i u Domovinskom ratu, nedvojbeno naštetilo ugledu Hrvatske u krugovima demokratskih zemalja koje su sve izgrađene na osnovama antifašizma, što je, rekao je, prema Ustavu i osnova Republike Hrvatske.

Bivši predsjednik smatra da su motivi toga uhićenja u svojoj biti notorno politički, a način na koji je uhićenje obavljeno sramotan. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna 'Kulminacija desne ofanzive je uhićenje Josipa Boljkovca' Slika nije dostupna 'Zahtjev za likvidacijom mog oca potpisao je Josip Boljkovac'