Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavni sud ukinuo presudu

Boljkovac Karamarku: U laži su kratke noge!; MUP: Ovo nije kraj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud je poništio odluku o pritvoru Josipa Boljkovca.

Ustavni sud je poništio odluku o pritvoru Josipa Boljkovca, uhićenog zbog sumnje za ratni zločin nad civilima počinjen 1945. godine. Boljkovac je oko 19 sati pušten iz Bolnice za osobe lišene slobode.

Pročitajte i ovo Ilustracija 28-godišnjak iza rešetaka Policija objavila detalje krvave noći kod Imotskog u kojoj su dva muškarca teško ozlijeđena KBC Split - 1 Završio u pritvoru Nemile scene u bolnici: Mladić nogom opalio liječnika pa ga policajci morali smirivati

'U laži su kratke noge! Karamarko je imao planove da dobije veći broj birača. Ja nemam ništa osobno protiv njega, ali ovo mu neće koristiti. Ja sam vjerovao u pravdu', istaknuo je za Dnevnik Nove TV Boljkovac.

Odvjetnik Anto Nobilo izjavio je da je Ustavni sud ukinuo odluke Županijskog suda, uvažeći argumente iz njihove ustavne tužbe da su odluke o istrazi i pritvoru donijela nenadležna tijela, tj. da se trebao primijeniti novi, a ne stari zakon o kaznenom postupku.

'Očekujemo da odluka Ustavnog suda bude i službeno dostavljena u zatvor u Remetincu nakon čega će Boljkovac moći slobodno izaći iz Bolnice za osobe lišene slobode i otići kući u Vukovu Goricu', kazao je Nobilo. Pojasnio je da je Ustavni sud uvažio argumente iz ustavne tužbe da se kazneni progon bivšeg šefa karlovačke Ozne i prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova trebalo voditi po odredbama novog umjesto starog zakona o kaznenom postupku (ZKP).

To znači da je odluku o pritvoru trebao donijeti sudac istrage, a ne istražni sudac i da je istragu trebalo voditi državno odvjetništvo, a ne sud, kazao je Nobilo. Dodao je da uvažavanje njihovih argumenata na najvišoj pravosudnoj instanci znači da je Boljkovac gotovo mjesec dana bio nezakonito lišen slobode. No, prije konzultacija sa svojim branjenikom nije želio reći hoće li zbog toga protiv države pokrenuti spor za naknadu štete.

>> Odbijene Boljkovčeve žalbe, Nobilo najavljuje ustavnu tužbu

>> Boljkovac zatražio ukidanje odluke o pokretanju istrage i pritvoru

U prihvaćenoj ustavnoj tužbi stajalo je, među ostalim, da je slučaj trebalo voditi po novom ZKP-u jer prije njegova stupanja na snagu protiv Boljkovca nije pokrenut nikakav kazneni postupak, već su se vodile istražne radnje protiv 'nepoznatog počinitelja'. Primjenom starog zakona Boljkovac je stavljen u neravnopravan odnos sa svim ostalim građanima, a rješenjima o pokretanju istrage i određivanju pritvora povrijeđeno mu je ustavno načelo vladavine prava, tvrdi Boljkovčev odvjetnik.

MUP odmah reagirao: Ovo ne znači kraj kaznenog postupka

Večeras je odmah regirao MUP priopćenjem nakon izjava odvjetnika Josipa Boljkovca Ante Nobila.

'Netočne su tvrdnje da su u predmetu protiv Josipa Boljkovca primijenjene odredbe 'starog' Zakona o kaznenom postupku zato što je to odgovaralo ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku u njegovoj predizbornoj kampanji.
Naime, radi objektivnog informiranja javnosti potrebno je istaknuti da ministar unutarnjih poslova, kao i bilo tko iz sustava policije, nije bio ovlašten donijeti spomenutu odluku.

Nakon kriminalističkog istraživanja, policija je podnijela kaznenu prijavu nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu te uhićenika dovela u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu. Nakon ispitivanja, osumnjičeniku je istražni sudac odredio mjeru pritvora. Ovakva dinamika procesuiranja rezultat je konzultacija sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, a ne autonomna odluka policije.

Također napominjemo da je, nakon privođenja, istražni sudac gotovo mjesec dana vodio istragu na čiji tijek i dinamiku policija kao i Ministarstvo unutarnjih poslova nemaju nikakav utjecaj'.

Na kraju, valja istaknuti da odluka Ustavnog suda ne znači odbačaj kazne prijave niti odustajanje od daljnjeg kaznenog postupaka', stoji u priopćenju MUP-a. (A.E./B.V./D.Ma.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene