Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednikova putovanja jeftina

Mesić u prosjeku svaka dva tjedna bio u inozemstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki drugi tjedan bio je na putu u inozemstvu i tako već deset godina. No, do kraja mandata predsjednik Stjepan Mesić planira još putovati, a i njemu u posjet dolazi nekoliko državnika.

Svi ti susreti imaju istu svrhu - kolege se oproštaju od hrvatskog predsjednika. Ako vas brine, sva predsjednikova putovanja, u usporedbi s drugim troškovima, su jeftina, a u nekim slučajevima po predsjednika i besplatna. Obišao je sve kontinente, osim Australije. Sastao se s poznatim državnim dužnosnicima. Svugdje ga je pratilo izaslanstvo, rijetko i supruga. U 10 godina predsjednik je preletio gotovo cijeli atlas. Do kraja mandata ostalo je još 10-ak turneja. Iskusni diplomat Mate Granić tvrdi - sasvim uobičajeno. 'Uobičajeno je da predsjednik na kraju mandata, pogotovo drugog, obavlja uzvratne posjete', kaže Granić, koji je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova od 1993. do 2000. godine. 

'Opuštanje' nije kod svih upalilo

Pročitajte i ovo Autobusi "Za tri kilometra - pet eura" "Roditeljima je to previše, neki djecu ne šalju na školske izlete": Doznali smo zbog čega su skočile i cijene prijevoza učenika Slika nije dostupna 5,1 milijun kuna Troškovi zastupnika mimo plaće: Pogledajte tko su rekorderi

Otkako se prvi put kao predsjednik otisnuo izvan Europe, otvoreni su mnogi politički odnosi, ojačano je gospodarstvo. Hrvatsku su posjetili predsjednici triju najmoćnijih država na svijetu - SAD-a, Rusije i Kine. Prije teške politike, predsjednik je na domaćem terenu goste opuštao i 'tekućim' pitanjima, kao što je rakija. No, nije kod svih upalilo. Prijateljski odnosi i dopisivanje s libijskim šefom zahladili su nakon alkoholnog skandala i gafa s Nevenom Juricom. Gadafi mu je, doduše odgovorio na pismo. 'Ali se malo srdi. Ja sam mu pokušao objasniti da se radilo o previdu, no on je odgovorio da baš nije sasvim zadovoljan', rekao je Mesić. Čak toliko da ga nije pozvao na proslavu rođendana.

Neka putovanja otkazana

Zbog štednje predsjednik je otkazao Australiju, Novi Zeland, Filipine, afrički Mali i Brazil. Ali se zato već sprema na opću skupštinu u New York, te na oproštajnu turneju u Izrael i susjedne zemlje. U dva mandata predsjednik će zaokružiti 250 putovanja. U prosjeku svaki drugi tjedan bio je na putu, najviše u susjedstvu. Godišnje njegova putovanja stoje miljun kuna, no pokrivaju ih zemlje domaćini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene