Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić se sastao s jordanskim kraljem Abdulahom II.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska i Jordan nemaju otvorenih političkih pitanja ali moraju riješiti pitanje viznog sustava i pojačati gospodarske veze, rekao je u petak u Jordanu nakon sastanka s jordanskim kraljem Abdulahom II. hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Mesić na jordanskoj obali Mrtvog mora sudjeluje u radu Svjetskog gospodarskog foruma za Bliski istok, a na marginama sastanka održao je bilateralne razgovore s jordanskim kraljem, te potpredsjednikom Iraka Tarikom al-Hašimijem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na gospodarskom forumu 'Ostvareni su kontakti koji bi mogli uroditi konkretnim plodom' Slika nije dostupna Suradnja susjeda 'Hrvatske i srpske tvrtke se trebaju povezati radi trećih tržišta'

"Mi nemamo otvorenih političkih pitanja između Jordana i Hrvatske, ali ima nekoliko pitanja koja su odavno trebala biti riješena, prvenstveno pitanje viznog režima", rekao je Mesić objašnjavajući da problem leži na hrvatskoj strani, te da Jordanci koji lako dobivaju šengenske vize mjesecima čekaju na vizu za Hrvatsku, što otežava dolazak jordanskih turista i poslovnih ljudi u Hrvatsku.

"Naše Ministarstvo vanjskih poslova želi riješiti pitanje viznog
režima ali onda na razini Ministarstva unutarnjih poslova iz određenih razloga dolazi do zastoja", kazao je hrvatski predsjednik.

Mesić i Abdulah razgovarali su i o ulasku hrvatskih tvrtki na
jordansko tržište, a one bi svoje mjesto, kako je pojasnio Mesić, mogle naći u modernizaciji jordanske željezničke mreže, izgradnji vodovoda koji će povezivati Crveno i Mrtvo more te u izgradnji autocesta.

"Kralj želi maksimalnu suradnju s Hrvatskom, a postoji prijedlog da jordanski avioprijevoznik otvori izravni let na liniji Aman - Zagreb", rekao je hrvatski predsjednik.

Mesić je s potpredsjednikom Iraka Tarikom al-Hašimijem razgovarao o dosadašnjem i budućem sudjelovanju Hrvatske u naporima za obnovu i stabilizaciju Iraka. 

Tijekom razgovora obostrano je naglašeno kako u što skorije vrijeme Iračani moraju preuzeti u svoje ruke odlučivanje o sudbini svoje zemlje, pri čemu će i dalje zbog kompleksnosti situacije biti potrebna aktivna uloga međunarodne zajednice, prvenstveno UN-a.

Mesić i Hašimi su se složili da treba stvoriti uvjete u kojima će
prestati terorizam i u kojima će moći biti prevladane podjele što sada razdiru iračko društvo.

Hrvatski predsjednik u subotu će sudjelovati u nastavku rada
Svjetskog gospodarskog foruma te na sastanku Skupine G11 koji će biti održan na marginama Gospodarskog foruma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene