Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić posmrtno odlikovao Anu Rukavinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić uručio je danas majci Ane Rukavine odličje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske kojim je posmrtno odlikovao Anu za zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih i društvenih vrednota.

Novinarka Ana Rukavina (1977. - 2006.) elekroničkim je pismom "Želim život", napisanim 8. studenoga 2006., 18 dana prije nego što je umrla od leukemije, pokrenula je veliko proširenje Registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži te osnutak banke matičnih stanica.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

Uručujući odličje Mariji Rukavini predsjednik Mesić je podsjetio na Aninu borbu za vlastiti život do posljednjeg trenutka te na njezinu borbu za spas drugih oboljelih, izvijestio je danas Ured predsjednika. Istaknuo je da je rad Zaklade Ane Rukavine važan za buduće bolesnike te za nova medicinska otkrića.

Na odličju je zahvalila Marija Rukavina. Ministru zdravstva Nevenu Ljubičiću i Vladi zahvalila je na doprinosu Zakladi i izrazila nadu da će se i u idućim proračunima pronaći novac za njezin daljnji rad.

Zakladu je nakon Anine smrti utemeljila njezina obitelj, Hrvatska udruga "Leukemija i limfomi" te dnevnik "Vjesnik" u kojem je Ana radila.

U godinu dana djelovanja Zaklade Registar darivatelja koštane srži povećao se sa 150 na više od 30 tisuća dobrovoljnih darivatelja, a obrađeno je i tipizirano više od 1400 uzoraka krvi. Također je otvorena i opremljena javna baza matičnih stanica na Rebru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene