Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Kadijevićeve tvrdnje su imbecilne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić odbacio je tvrdnje bivšeg generala JNA Veljka Kadijevića prema kojima je spremao državni udar u bivšoj Jugoslaviji kao 'imbecilnost' koju ne treba komentirati.

U ruskome izdanju svoje knjige 'Kontraudar. Moj pogled na raspad Jugoslavije', tadašnji ministar obrane Veljko Kadijević, koji danas živi u Moskvi, piše da su Stjepan Mesić i nekadašnji predsjednik savezne vlade SFRJ Ante Marković kanili 1990., uz pomoć vojske, svrgnuti tadašnje predsjednike Hrvatske i Srbije, Franju Tuđmana i Slobodana Miloševića.

Pročitajte i ovo Robert Badinter Ugledni pravnik i bivši ministar Umro čovjek koji je proglasio smrt Jugoslavije Slika nije dostupna Rusija razmatra hrvatski zahtjev za izručenjem Kadijevića

Takve su izjave besmislene, to su 'imbecilnosti' koje nema smisla komentirati, odgovorio je Mesić novinarima zamoljen za komentar tvrdnji koje je Kadijević iznio u svojoj knjizi te ponovio u intervjuu za Radio televiziju Srbije.

>> Kadijević: 'Nisam znao za zločine u Vukovaru'

Kadijević je bjegunac i odgovoran je za ratne zločine i genocid pri njegovu pokušaju širenja granica Srbije, rekao je Mesić novinarima u Opatiji.

Hrvatska treba raspisati međunarodnu tjeralicu za Kadijevićem kako bi on, pri nekom od putovanja u Rusiju, ulaskom u neku drugu zemlju, bio uhićen i izručen, rekao je Mesić.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH izdalo je 21. ožujka 2007. nalog za uhićenje Kadijevića zbog ratnih zločina protiv civilnog
stanovništva, a dva dana poslije to je učinio i Interpol.

Kadijević je u intervju za televiziju Srbije poručio da se neće
odazvati eventualnom pozivu Haškog tribunala jer to 'nije sud već
politička institucija'.

Odbacio je optužbe za ratni zločin i rekao da mirno spava jer su i on i JNA pokušavali braniti zemlju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene