Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je u Vukovaru tijekom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine kako se ne smije nikada zaboraviti žrtva koju je Vukovar podnio u Domovinskom ratu ni oni koji su taj grad branili godine 1991.


"Međutim, žrtvama Vukovara se možemo na najbolji način odužiti jedino ako oni koji su ostali u Vukovaru imaju zaposlenje, mogu školovati svoju djecu i razvijati ovaj grad", rekao je Mesić i ocijenio da se u razvoju vukovarskoga gospodarstva dosad moralo i moglo učiniti više.

Vezani članci Dnevnik iz Vukovara Iznenadit će vas odgovor na pitanje ima li još uvijek hrvatskih i srpskih kafića u Vukovaru, ali i ovaj poziv građanima: ''Povjerenje nemojte pokloniti meni...'' Damir Maduna SDP predstavio kandidata za gradonačelnika Vukovara: Podržavao HDSSB i Živi zid, bio i protiv dvojezičnih ploča

Prema riječima predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa, Hrvatska je još pod dojmom nepravedne presude Haaškoga suda "vukovarskoj trojki".

"Hrvatska mora učiniti sve da, kada već međunarodni sud ne udovoljava pravdi, hrvatski sudovi osude i kazne sve one koji su u Vukovaru činili strašne zločine", poručio je Šeks.

>> Škabrnja: Obilježava se 16. godišnjica stradanja

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i
međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor rekla je kako Hrvatska neće nikada odustati od potrage za nestalim i zatočenim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, dodajući da su na popisu zatočenih i nestalih iz Vukovara još 354 osobe.

"Svi mi koji smo danas ovdje na ovaj način prosvjedujemo protiv sramotne presude Haškoga suda vukovarskoj trojci i protiv načina na koji se sudi zločincima bez obzira na to hoće li to netko protumačiti kao miješanje u rad Haškog suda", rekla je Kosor.

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. godine Branko Borković ocijenio je kako je Vukovar postao mjestom kolektivnog sjećanja hrvatskog naroda. 

Također je izrazio nezadovoljstvo što, kako je rekao, ni 16 godina poslije Domovinskog rata nisu riješeni brojni zločini ni pronađeni svi nestali. 

"Vukovar gospodarski još nije podignut na noge niti su se svi Vukovarci vratili u svoje domove", upozorio je.

Građani Vukovara danas obilježavaju Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine u spomen na 18. studenoga 1991. godine kada su, nakon tromjesečne opsade, bivša JNA i srpske paravojne postrojbe slomile obranu Vukovara te ušle u grad.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata počast su poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u agresiji na Vukovar odala državna i druga izaslanstva.

Sudionici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine do groblja su došli u Koloni sjećanja u kojoj je, prema procjeni policije, bilo oko 15.000 ljudi.