Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Slovenija izgubila vjerodostojnost'

Mesić: Kad bi problem bio samo u slastičaru bilo bi nam lako

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u danas, upitan je li upoznat s demaršom EU u vezi s topničkim dnevnicima, kako ne tvrdi da nije došlo i to upozorenje, ali da Hrvatska surađuje s Haaškim sudom te da je potrebno utvrditi jesu li ti dnevnici uništeni i evenutalno kazniti odgovorne.

'Ne tvrdim da nije došlo i to upozorenje da se pronađu ti dnevnici', odgovorio je Mesić, nakon posjeta Općoj bolnici u Zaboku, na upit novinara je li upoznat s demaršom EU-a. Po pisanju medija vlada je sedam dana tajila postojanje demarša EU. Mesić je rekao kako pitanje suradnje s Haaškim sudom 'nije tema od jučer'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočenje poduzetnika Obranović: S tastom Mesićem nikad nisam razgovarao o Glavašu Slika nije dostupna 'Nije bilo svojstveno ni '90-ih' Pupovac: Napada poput Josipovićevog nije bilo ni 90-ih, to nisu radili ni Tuđman ni Mesić

Hrvatska i svi njezini građani temeljem ustavnog zakona donesenog u vrijeme kad je predsjednik države bio Franjo Tuđman moraju surađivati s Haagom, dodao je. 'To jedino neki naši odvjetnici ne znaju, ali oni ni ne trebaju znati pravo, oni moraju znati računati', prokomentirao je i dodao da je i on, kad su ga pozvali, svjedočio pred Haaškim sudom.

'Što se toga tiče, mi surađujemo', rekao je Mesić, a što se topničkih dnevnika tiče, rekao je, utvrđeno je tko je s njima manipulirao, a sada se mora utvrditi jesu li uništeni ili se kod nekoga nalaze.

Mesić je komentirao i činjenicu da Vlada i Sabor baš i ne misle stezati remen kada namjeravaju zaposliti 24 osobe raznih profesija, među kojima i slastičara na neodređeno te dva pomoćna kuhara. 'Pa ne znam, ne bih se htio miješati u to. Valjda oni znaju što im treba, a i bolje je zaposliti čovjeka na neodređeno nego na određeno. Ah, kad bi problem bio samo u slastičaru, bilo bi nam lako', nasmijao se Mesić.

'Slovenija je izgubila vjerodostojnost'

Predsjednik drži da nije pametan potez Slovenije koja je ukinula međudržavnu komisiju za pitanje granice. 'Ako Slovenija kaže da je za razgovore, onda je sigurno prilika i da se putem komisije dogovara', rekao je Mesić ocijenivši da Slovenija tim potezom gubi vjerodostojnost. 'A plus toga, na koji način da se dogovaramo sa Slovenijom ako je njihov parlament donio odluku da je granica Slovenije na hrvatskoj obali', dodao je Mesić i ustvrdio kako je to 'jednostavno neprihvatljivo'.

'U Piranskom zaljevu, kad bi se čovjek išao kupati, a kad bi se prihvatilo ono što Slovenci traže, on bi išao u Sloveniju na more', dodao je predsjednik, te naglasio, da Hrvatska traži isto ono što je tražila i Slovenija pri rješavanju neriješenih pitanja prilikom osamostaljivanja dviju država.

'Slovenci su tada rekli samo i isključivo međunarodno pravo i konvencije. Oni su od toga odustali, a mi evo, držimo se principa', rekao je Mesić novinarima u Zaboku u sklopu posjeta Krapinsko zagorskoj županiji.

>> Mesić pomilovao bivšeg stranačkog kolegu

Predsjednik Mesić je odgovorio i na prozivke zbog pomilovanja Milana Ivanka i Marka Pušića koji je bio član HNS-a (iz afera Kamen-ingrad i Croatia bus). Što se tiče pomilovanja Pušića istaknuo je da njegova pripadnost HNS-u nije imala nikakav značaj. Objasnio je proceduru prema kojoj on samo potpisuje ono što mu predloži Komisija za pomilovanja, koja pak predlaže one ljude koji su stekli sve zakonske uvjete za institut pomilovanja, te je napomenuo da stranka kojoj netko pripada nema nikakav značaj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene