Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji boravi u dvodnevnu službenom posjetu Kubi, u četvrtak je na otvorenju hrvatsko-kubanskog gospodarskog foruma u Havani kazao kako je došao izgraditi, odnosno obnoviti gospodarske veze dviju zemalja.


Predsjednik Mesić također je izjavio da američka blokada Kube šteti i jednoj i drugoj strani te izrazio nadu da će to stanje biti prevladano. Vodeći kubanski dnevni list Granma je u izvješću o posjetu hrvatskog predsjednika istaknuo da su Kuba i Hrvatska uspostavile diplomatske odnose 24. rujna 1992. te da od 1997. Hrvatska u Ujedinjenim narodima glasuje za kubansku rezoluciju kojom se osuđuje gospodarski embargo protiv Kube. Hrvatsko-kubanski gospodarski forum, koji je održan u hotelu National u Havani u organizaciji gospodarskih komora dviju zemalja, trebao bi pridonijeti otvaranju kubanskog tržišta za hrvatsko gospodarstvo.

'Proširiti suradnju'

Vezani članci Gina Raimondo Kinesko i američko ministarstvo trgovine surađivat će u rješavanju nesuglasica BDP, Ilustracija U prva tri mjeseca ove godine zabilježen najmanji pad BDP-a od početka koronakrize, Marić: ''Podaci su čak i bolji od projekcija Vlade''

'Stigao sam ovdje kako bih proširio suradnju i držim da postoji politička volja obiju strana', rekao je Mesić u srijedu navečer u Havani zamjeniku kubanskog ministra vanjskih poslova Dagobertu Rodriguezu Barreri, koji ga je dočekao u zračnoj luci. Postoje velike mogućnosti bilateralne suradnje koje još nismo iskoristili, napose u gospodarstvu, istaknuo je Mesić. Hrvatski je predsjednik u četvrtak prijepodne položio vijenac na spomenik kubanskom nacionalnom heroju, političaru, pjesniku i borcu za neovisnost Joseu Martiju, te obišao stari kolonijalni dio Havane i posjetio tvornicu cigara, jednog od najpoznatijih i najvažnijih izvoznih kubanskih proizvoda.

Sastanak s Raulom Castrom

Predsjednik Mesić će u četvrtak popodne, po lokalnom vremenu, održati službene razgovore s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom u Palači revolucije u Havani, uoči kojih će na Trgu revolucije biti održana svečanost službenog dočeka, uz intoniranje državnih himna i sve državničke počasti. Nakon službenih razgovora dvojica predsjednika sudjelovat će na 5. sastanku Hrvatsko-kubanske međuvladine komisije za znanstveno-tehničku, trgovinsku i gospodarsku suradnju. Nakon sastanka se očekuje potpisivanje sporazuma o gospodarskoj suradnji i trgovini, te memoranduma o suradnji na području kulture, športa i visokog obrazovanja. U čast visokog gosta iz Hrvatske predsjednik Raul Castro će u četvrtak u Palači revolucije prirediti svečanu večeru. Predsjednik Mesić će se u petak sastati s predsjednikom kubanske Narodne skupštine Rocardom Alarconom de Quesadom. (Hina)