Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Merkel impresionirana vladom Ive Sanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
- Impresionirani smo svime što je ostvarila vlada Ive Sanadera. Zadovoljni smo i reformama i pregovorima koji se odvijaju ubrzano i napreduju dobro, izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel na summitu SEECP, koji je danas poslijepodne završen u Zagrebu.

Merkel se, inače, danas susrela s predsjednikom Mesićem i premijerom Sanaderom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Salzburški sastanak prigoda za inventuru Slika nije dostupna Zagreb: Sutra sastanak ministara vanjskih poslova SEECP-a

Premijer Sanader, pak, ponovno je izrazio nadu da će Hrvatska iduće godine u Bukureštu dobiti pozivnicu za NATO. Tu nadu dodatno potpiruje nazočnost američkog državnog podtajnika Nicholasa Burnsa.   

Cilj Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) trajna je politička stabilnost jugoistočne Europe u okviru EU i NATO-a, izjavio je u petak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader zatvarajući zagrebački summit te regionalne organizacije.

Deseti sastanak na vrhu završio je primanjem Crne Gore kao 11. članice SEECP-a te usvajanjem zajedničke deklaracije i dopunom Povelje SEECP-a odlukama o osnivanju Vijeća za regionalnu suradnju i Glavnog tajništva Vijeća.

Glavni tajnik vijeća bit će hrvatski diplomat Hido Biščević, a
sjedište Glavnog tajništva u Sarajevu.

Prema Biščevićevim riječima Vijeće bi u idućih šest mjeseci trebalo preuzeti najbolje projekte Pakta o stabilnosti čije se gašenje očekuje 2008. godine.

Hrvatski premijer zahvalio je predsjedateljici Europske unije Angeli Merkel, predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu i povjereniku EU-a za proširenje Olliju Rehnu za sudjelovanje na summitu kojim su dali potporu EU-anastojanjima za stabilizacijom jugoistočne Europe.

Sanader je pozdravio vijesti iz Beograda o dogovoru demokratskih stranaka oko formiranja nove vlade. 

Ističući kako Srbija zaslužuje europsku budućnost Sanader je rekao kako nema nikakve šanse da se danas pokušaju realizirati ideje velike Srbije iz Miloševićevog doba.

Rehn je oprezno istaknuo kako ne treba prerano slaviti nego sačekati razvoj događaja. 

"Treba kucnuti u drvo i nadati se da će sve proći dobro", rekao je Rehn. Dodao je kako su vijesti iz Beograda dobre za narod Srbije i cijeli Balkan, a srpskim demokratskim čelnicima vjeruje da će dovršiti posao oko formiranja vlade i time zaključiti tamnu stranu prošlosti.

Sergey Stanišev, premijer Bugarske koja je od Hrvatske preuzela jednogodišnje predsjedanje SEECP-om iznio je program bugarskog predsjedanja. 

Prema njegovim riječima prioriteti će biti jačanje i racionalizacija regionalnih inicijativa, razvoj privatno-javnog partnerstva, izgradnja turističke infrastrukture te borba protiv organiziranog i prekograničnog kriminala.

Sudionici summita u poslijepodnevnim satima napustit će Zagreb, a sljedeći sastanak na vrhu SEECP-a održat će se u Bugarskoj u svibnju iduće godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene