Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka Državnog inspektorata

Nova nada za Macoline medvjede: Iz kaveza iza restorana uskoro će biti preseljeni na znatno bolje mjesto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Medvjedi koji se drže u neprikladnoj nastambi iza restorana Macola u Korenici bit će premješteni u sklonište Udruge Velebit Kuterevo kada se osiguraju uvjeti za sigurno premještanje i daljnje držanje životinja, a postupak je već u tijeku, rekli su Hini iz Državnog inspektorata i Ministarstva poljoprivrede.

Prijatelji životinja u utorak su podsjetili da se Zakonom o zaštiti životinja zabranjuje držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima, a ta odredba na snazi je od početka ove godine.

Pročitajte i ovo Štraparijada Štraparijada Upozorili na mučne prizore zlostavljanja konja zbog ilegalne zarade: "Imaju ožiljke i rane od udaraca, prestrašeni su, posrću od napora..." Ilustracija nema kažnjavanja Šifrirani oglasi i predaja na benzinskim postajama: "Kaznili su prodavačicu kolača na tržnici, a na ovome se okreću milijuni eura i nikom ništa"

Upozorili su da je stupanjem novog Zakona na snagu prošao rok nakon kojega nijedan medvjed više ne smije biti u zatočeništvu privatnih osoba, ali da se unatoč tome, primjerice dva medvjeda nalaze u neprikladnoj nastambi iza restorana Macola u Korenici.

"Medvjedi su na frekventnom mjestu, u prostoru ograđenom žicom, uz prašnjavu cestu, izloženi svim vremenskim uvjetima te patnji i stresu zbog neprirodnog okruženja, buke prometa i navale turista, dosade i nedostatka podražaja, što negativno utječe na kvalitetu njihova života i ugrožava njihovo zdravlje. Vidljivi su stereotipno ponašanje i apatija", rekla je Natalija Svrtan iz Prijatelja životinja.

Poručili su da su se u više navrata obraćali institucijama te da su prije desetak dana od Veterinarske inspekcije zatražili hitno oduzimanje medvjeda i njihovo smještanje u utočište za medvjede, jer njihov vlasnik Željko Orešković krši Zakon o zaštiti životinja.

Institucije u studenom započele aktivnosti zabrane držanja medvjeda

Na Hinin upit o tome jesu li Državni inspektorat i Ministarstvo poljoprivrede utvrdili nepravilnosti na koje su ukazali Prijatelji životinja, nadležne institucije odgovorile su da su u studenom prošle godine započele aktivnosti vezane uz provedbu zabrane držanje medvjeda u zatočeništvu.

Izvijestile su da su tijekom dosadašnjeg postupanja posjećene sve poznate lokacije držanja medvjeda, kao i utočište za medvjede Udruge Velebit Kuterevo, kako bi se utvrdili uvjeti koji se moraju osigurati u svrhu premještanja i daljnjeg držanja medvjeda u skloništu u Kuterevu, dok su posjednicima, uključujući i spornom vlasniku medvjeda u Korenici, donesene obvezujuće, privremene mjere do konačne odluke o premještanju.

Institucije su pritom su istaknule kako je prije desetak dana održan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede u svrhu provedbe navedenih postupaka, na kojem su prisustvovali stručnjaci Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Zoološkog vrta Grada Zagreba, predstavnici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, Državnog inspektorata te predstavnici skloništa udruge Velebit Kuterevo, Prijatelja životinja i udruge Four paws.

Na sastanku su raspravljali o koordinaciji uključenih službi u preseljenju, osiguravanju tehničkih uvjeta kod premještanja, provedbenim mjerama u svrhu preseljenja, mjerama financiranja držanja i daljnje skrbi o medvjedima u skloništu u Kuterevu.

Nadležne institucije potom su najavile da će početkom svibnja veterinarski stručnjaci zagrebačkog ZOO-a i veterinarski stručnjaci udruge Four paws provesti procjenu zdravstvenog statusa medvjeda kako se tijekom premještanja ne bi ugrozila dobrobit medvjeda, s obzirom na to da se radi o divljim životinjama te u pojedinim slučajevima i o starijim životinjama. (Hina)

Aktualno Sretan nam Praznik rada! Po stopi zaposlenih u EU-u na samom smo dnu ljestvice, od nas su gore samo dvije države Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska Sretan nam Praznik rada! Po stopi zaposlenih u EU-u na samom smo dnu ljestvice, od nas su gore samo dvije države 1/3 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene