Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanovnici Gorskog kotara tvrde da im je život zbog posjeta medvjeda postao neizdrživ. Ordiniraju po dvorištima i jedu sve što im se nađe na putu, šljive, lješnjake i kokoši.


Bespomoćni ljudi tvrde da je nakon osam sati navečer opasno izlaziti izvan kuće, pogotovo zato što su medvjedi zakonom zaštićeniji od ljudi, piše Novi list. Medvjedi ulaze u njihova dvorišta, a vike i svjetla se više ne boje.

Vezani članci Medvjed: Ilustracija - 4 Medvjed napao dvije žene pa ih čuvao kao sljedeći obrok: "Strašno ju je vidjeti takvu, gadno ju je sažvakao" Medvjed: Ilustracija - 3 Lovac morao u samoobrani ustrijeliti medvjeda kod Klane: "Zvijer se treba bojati čovjeka, kao što se i čovjek mora micati od zvijeri"

Svako je lovačko društvo, prema Zakonu u lovstvu, dužno na poziv mještana koje medvjedi ugrožavaju doći na uviđaj i pokušati otjerati životinje zastrašivanjem, Ukoliko se medvjed vraća, lovačko društvo od Ministarstva šumarstva mora zatražiti dozvolu za njegov odstrel. Lovačko društvo dužno je oštećenim mještanima u slučaju štete koje medvjedi počine isplatiti odštetu iz vlastitih prihoda.

>> Protiv medvjeda zviždanjem i pjevanjem

Mještani se žale kako nije rijetko da lovačka društva otežu s isplatama jer tako ostaju bez sredstava na svom računu. Medvjeda mještani sami ne smiju dirnuti, jer kazna za ubijenog iznosi 25 000 kuna. Josip Malnar, potpredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza kaže da medvjeda moraju pokušati zastrašiti gumenim mecima, a ako to ne urodi plodom, medvjed ide uz odstrel. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju