Obavijesti Video Pretražite Navigacija
međunarodna izložba u Zadru

Krila Oluje i Pozdrav suncu: Na modelu Rafalea prvi put osvanuo hrvatski grb

Aktualno Galerija Izložba vojne moći u Zadru, ilustracija - 1 Izložba vojne moći u Zadru, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Izložba vojne moći u Zadru, ilustracija - 2 Izložba vojne moći u Zadru, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Izložba vojne moći u Zadru, ilustracija - 3 Izložba vojne moći u Zadru, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Izložba vojne moći u Zadru, ilustracija - 4 Izložba vojne moći u Zadru, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Izložba vojne moći u Zadru, ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Sedmu godinu u Hrvatskoj, prvi put u Zadru. Na jednom mjestu više od 200 izlagača iz 30 zemalja, a poveznica - oružje i vojna oprema. Međunarodna izložba ASDA bit će otvorena još dva dana. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

 U zraku Krila Oluje, na zadarskom Pozdravu suncu oduševljeni turisti. Iman iz Maroka kazala je da je to lijepa dobrodošlica, a Christine iz Austrije je dodala da je uvijek lijepo vidjeti ovakvo nešto.

Koji kilometar dalje, u dvorani Višnjik – sva sila vojnog naoružanja. Od američkih Bradleyja do francuskih Rafalea. Prvi put u Hrvatskoj predstavljaju se proizvođači francuskih Rafalea, pred kamere ne žele, ali kažu - u Zadar su stigli s modelom koji je pet puta manji od onog normalnog, a prvi put na sebi ima obilježja Hrvatske.

Na Rafaleu hrvatski grb, a na štandovima proizvodi hrvatske pameti. Imamo, kažu, jedan od najboljih pištolja i strojnica u svijetu, ali i kacigu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Misteriozni objekt Još jedan balon preletio iznad SAD-a: Vojska ga prati danima, ne zna što je

"Mi smo za talijanske karabinjere napravili kacigu di je trauma nula, a to još nikome u svijetu nije uspjelo", kazao je Alojzije Šestan, direktor tvrtke za proizvodnju opreme.

A ono što nemamo mi, imaju Amerikanci. Sam pogled na kotač jednog vozila otkriva njegovu snagu. "Grdosija je teška 10 tona, može razviti brzinu od 113 kilometara na sat. Naravno, neprobojna je. U nju stanu četiri osobe, a kad naiđe na vodu, ni to nije problem. Može voziti, odnosno gaziti do metar i dvadeset dubine", kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić iz jednog vojnog vozila.

Sajmovi poput ovih prilika su za ugovaranje novih poslova.

"Dosta nam je bitno jer možemo i druge vojske, pogotovo u okružju opskrbiti, počevši od Bosne i Hercegovine, Makedonije", dodao je predstavnik tvrtke Berislav Vidović.

Pročitajte i ovo Ministar obrane Mario Banožić Modernizacija vojske Banožić najavio dolazak nove opreme: Tri brodice stižu do sredine godine

Što je novo u svijetu vojne opreme, došla su vidjeti brojna izaslanstva iz Europe i svijeta, a resorni ministar hvali se - u obrambeni sustav zemlje ulaže se nikad više.

"Mi smo sada na 7,8 milijardi nekadašnjih kuna, odnosno milijardu i 35 miliijuna eura, i na ovaj način prije svega završavamo projekte koji su započeti“, naglasio je ministar obrane Mario Banožić.

Jačanje vojske, dodaje, nikako nije trošak već ulaganje u budućnost. A na pitanje Dnevnika Nove TV jesmo li spremi za ovogodišnju protupožarnu sezonu odgovara da se zračna flota priprema, ide sve po planu, ali: "Naravno da priča o stopostotnom angažmanu kanadera, odnosno air tractora nikada nije bila niti moguća priča."

Tri kanadera i četiri air tractora trenutačno su za let spremni, a do početka protupožarne sezone još je nepunih mjesec dana. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene