Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Medicinske sestre nazadovoljne uvjetima rada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara proveo je anketu u bolničkom sustavu koja je pokazala da je samo 11 posto sestara zadovoljno uvjetima rada, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare toga sindikata.

Predsjednica Velikog vijeća sindikat Zdenka Gizdić upozorila je kako je gotovo polovica anketiranih odgovorila da bi radije otišla na rad u inozemstvo ili izvan struke. Ipak, najviše sestara, 48,5 posto, navodi da svoj posao rade iz ljubavi.

Pročitajte i ovo Prosvjed hrvatskih poljoprivrednika - 3 Nezadovoljni uvjetima Hrvatski poljoprivrednici spremni na novi veliki prosvjed: "Ako će ići oni, ići ćemo i mi" Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo Stariji ste brat ili sestra? Onda pročitajte ovo...

Najveći njihov problem je preopterećenost na poslu jer čak 70 posto anketiranih svakog mjeseca ostvari prosječno 15,3 sata prekovremenog rada, što pokazuje da u sustavu svakog mjeseca nedostaje 615 medicinskih sestara, kaže Gizdić.

Hrvatsko zdravstvo ugroženo je nedostatkom medicinskih sestara, zbog čega trpi i kvaliteta usluge i skrb o pacijentima, a po standardima razvijenih zemalja nedostaje nam barem još 10.000 sestara, upozorava Gizdić.

Anketa je pokazala da je 83 posto sestara sa srednjom stručnom spremom, 15 posto s višom, a samo dva posto s visokom spremom.

Sindikat će poraditi na daljnjem zapošljavanju medicinskih sestara te nastaviti upozoravati na nedostatnu brigu o zdravlju sestara koje strada zbog njihove preopterećenosti na poslu, najavila je Gizdić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene