Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 19 sati

Medicinske sestre i tehničari PREKINULI SU štrajk: 'Riješili smo problem nakon 93 godine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Medicinske sestre i tehničari u četvrtak su u 19 sati i službeno prekinule štrajk.

Nakon što je Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog sindikata liječnika izašao sa sastanka u Ministarstvu zdravlja, na sastanku je ostala Anica Prašnjak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traje već osmi dan Ivica Babić: Štrajk bi se mogao proširiti i na primarnu razinu Slika nije dostupna Nezadovoljni manjim plaćama Medicinske sestre i tehničari najavili ŠTRAJK

Sastanak je trajao satima. Ipak je urodio dogovorom. Naime članovi Sindikata medicinskih sestara i tehničara u četvrtak su nakon sastanka, u 19 sati prekinuli štrajk.

'Mi smo izašli iz štrajka, večeras u 19 sati naš štrajk završava. Poprilično sat smo razgovarali i na kraju dogovorili. Sklopili smo sporazum s Ministarstvom zdravlja vezano za problematiku daljnjeg nastavka pregovaranja o kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva. Slobodno mogu reći da smo ovako dugo rješavali, pa stoljetnu problematiku, jer od 1920. godine medicinske sestre u Hrvatskoj školuju se kao profesionalci. Mi smo ovim štrajkom uspjeli što se nije 93 godine uspjelo i sklopili smo jedan sporazum o vrednovanju svih mogućih kvalifikacijskih dometa medicinskih sestara. Naše medicinske sestre su danas i doktorice i magistre i diplomirane sestre. Napravili smo sporazum po kojem će se te medicinske sestre uvrstiti u uredbu o koeficijentima po stupnju razine svoga obrazovanja', rekla je Anica Prašnjak čelnica Sindikata medicinskih sestara i tehničara.

>> Babić: Mislim da se primičemo radikalizaciji štrajka!

'Sklopili smo sporazum i jako smo zadovoljne dogovorenim', rekla je Prašnjak koja je dodala da sutra nastavljaju kolektivne pregovore zajedno sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Podsjetimo predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, koji je također bio na sastanku s ministrom Rajkom Ostojićem, izašao je ranije sa sastanka te najavio nastavak i radikalizaciju štrajka liječnika u bolnicama. Nakon napuštanja sastanka izjavio je kako misli da se liječnici primiču radikalizaciji štrajka, a o daljnjim koracima izvijestit će javnost sutra u 10 sati.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić očekuje da se nakon dva do dva i pol mjeseca napokon završi ta priča i potpiše granski kolektivni ugovor za zdravstvo, sukladno hrvatskim pozitivnim propisima i europskoj praksi.

Čelnica sindikata medicinskih sestara kazala je nakon prekida štrajka da i dalje podržavaju liječnike, ali su one štrajkom izborile zaštitu i promicanje struke i profesije medicinskih sestara. Dva sindikata činjenično su bili zajedno u štrajku, ali su to formalno bila dva odvojena štrajka upravo kako bi, dođe li do različitih interesa, mogli odvojeno nastupati.

Zajamčeno im je, kaže Prašnjak, da će prijedlog kolektivnog ugovora koji su ponudili s liječnicima biti s punim uvažavanjem jednako vrijedno razmatran u odnosu na važeći kolektivni ugovor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene