Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanje u srednjim školama, pogotovo strukovnim, potpuno je alarmantno.


Učenici tvrde kako im je nastava dosadna i većina njih je polugodište zaključila s najmanje jednog negativnom ocjenom iz predmeta.'Ministarstvo bi hitno moralo osmisliti model školstva koji bi bio primjereniji nama mladima. Kakav, ne znam, no bilo bi odlično kada bi nastava bila organizirana poput Facebooka, a da umjesto bilježnica u školu donosimo svoje laptope', rekao je za Jutarnji list jedan od maturanata I. tehničke škole Tesla. Ostali njegovi kolege maturanti u glas govore kako im je škola dosadna.

Vezani članci Državna matura, ilustracija - 1 Danas prvi obvezni ispit državne mature, na provjeru znanja engleskog nije izašlo sedam zaraženih učenika Maturanti uče (Foto: Dnevnik.hr) Objavljen novi kalendar polaganja državne mature: Maturanti će na ispite ići i subotom

Tvrde kako je za trenutno stanje kriv sustav i profesori, koji često loše objasne gradivo te da nije problem samo u njihovim glavama i odnosu prema školi i nastavi. Zabrinjavajući je podatak da 70 posto učenika spomenute škole na polugodištu ima negativnu ocjenu iz najmanje jednog predmeta, a tome idu u prilog i podaci e-matice Grada Zagreba. U njima stoji kako svaki drugi učenik, koji pohađa strukovnu školu u zagrebu, ima barem jednu negativnu ocjenu.

I dok odgovorni u prosvjeti sjede na rukama i propuštaju uvidjeti probleme u školstvu, maturanti I. tehničke škole Tesla tvrde kako nisu među najgorim, ili najgori razred u Hrvatskoj. U razredu ih ima 29, a samo sedmorica su s pozitivnom ocjenom ušla u drugo polugodište. Ipak, većina njih priznaje kako su im radne navike slabe, ili ih čak nemaju te da dosadu od učenja i pisanja domaćih zadaća, često mijenjaju kafićima, ili logirani na Facebook. Stvari bi se možda promijenile, kada bi se promijenili i profesori. Umjesto da donose svoje frustracije na predavanja, trebali bi ih motivirati na rad, a to može, tvrde maturanti, samo osoba s autoritetom, koja je prijateljski nastrojena i pravedna te dobar predavač.