Obavijesti Video Pretražite Navigacija
citirao i papu Franju

Dubrovački biskup čestitao Dan žena: "Vijeme je da napustimo stereotipe, potreban nam je snažan iskorak..."

Mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup
Mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup Foto: DNEVNIK.hr
Dubrovački biskup Mate Uzinić na Faceboooku je čestitao Međunarodni dan žena i poručio kako moramo napustiti sterotipe koji se protive jednakosti muškarca i žena.

Citirao je pritom i papu Franju koji je kazao kako je Crkva previše bojažljiva te bi "trebala posvetiti pozornost legitimnim zahtjevima žena koje traže veću pravdu i jednakost".

Pročitajte i ovo Tonči Matulić i Barbara Štrbac Za Dnevnik Nove TV Pročelnik katedre moralne teologije o zlostavljanju u Crkvi: "Radi se o dobru i zlu, istini i laži, pravdi i nepravdi" Svećenik pedofil Milan Špehar moli za oprost Ovo je svećenik koji je priznao da je zlostavljao dječake: "Počinio sam zločine..."

Uzinić se nada kako će Crkva prestati biti "bojažljiva" te postati "živa" te se neće bojati nijedne teme kad je u pitanju zaštita dostojanstva i jednakih prava.

Cijelu objavu prenosimo u nastavku:


"Drage prijateljice,

danas se prisjećamo jednog događaja koji je postao simbol borbe za vaša ženska prava. I što god mislili o nekim ideološkim korištenjima ovog događaja, on je imao i ima vrlo važnu ulogu u prepoznavanju jedne od temeljnih kršćanskih istina, koju smo nažalost i mi sami u Crkvi zaboravili i nismo u skladu s njom živjeli, a to je istina da svi ljudi – žene i muškarci – imaju jednako dostojanstvo. Ona je nešto što smo dužni propovijedati, ali još više nešto u skladu s čim moramo živjeti svoje odnose. Ta istina od svih nas zahtijeva zalaganje za zaštitu jednakog dostojanstva i jednakih prava svih ljudi, a što uključuje i jednako dostojanstvo i jednaka prava i vas žena. Ona nas obvezuje na napuštanje različitih stereotipa koji se protive toj jednakosti i stvaranje ozračja u kojemu će se moći čuti vaš glas i problemi s kojima se susrećete u Crkvi, društvu, ali i u svojim obiteljskim zajednicama.

Potreban nam je hrabar iskorak kojega, upravo na primjeru odnosa prema vama i problemima koji vas muče, papa Franjo, u post-sinodalnoj pobudnici Christus vivit br. 42, objašnjava razlikovanjem između bojažljive i žive Crkve. Prema njemu, „Crkva koja je odviše bojažljiva i strukturirana može vječito biti kritična prema diskursima o obrani prava žena i stalno ukazivati na potencijalne opasnosti i zablude takvih zahtjeva.“ Za razliku od ovakve Crkve, kojoj nažalost često i sami pripadamo, „živa Crkva može reagirati tako da posveti pozornost legitimnim zahtjevima onih žena koje traže veću pravdu i jednakost. Ona može podsjetiti na povijest i prepoznati dugu nit autoritarnosti muškaraca, podložnosti, raznih oblika porobljavanja, zlostavljanja i maskulinističkog nasilja. S tim gledištem ona i sama može podupirati zahtjeve za poštivanjem ženskih prava i ponuditi uvjerljivu potporu većoj uzajamnosti između muškaraca i žena, premda se ne slaže sa svime što neke feminističke skupine predlažu.“

U duhu ovih misli koje pretvaram u želju da naša Crkva prestane biti bojažljiva Crkva i postane živa Crkva koja se ne boji ni jedne teme kad je u pitanju zaštita dostojanstva i jednakih prava svakog čovjeka, žene i muškarca, želim zahvaliti svima vama ženama koje bespoštedno darujete sebe i svoje snage, kako u osobnom tako i u društvenom životu, dajući značajan doprinos promjenama i razvoju Crkve i društva. Hvala vam za bezbroj načina na koji nam svjedočite evanđelje i što u Crkvi zauzeto djelujete na različitim područjima i u različitim službama. Zalaganje za vašu veću uključenost u donošenje odluka u Crkvi i u društvu te za vašu prisutnost na položajima odgovornosti, kao i za jednaku plaću za isti rad, znači zalaganje ne samo za vas, nego za sve nas, za boljitak Crkve i društva. To je zadaća koju smo svi pozvani vršiti želimo li s vama biti i ostati živa Crkva i društvo koje ima budućnost", napisao je Uzinić. 

 

 

[MEĐUNARODNI DAN ŽENA] Drage prijateljice, danas se prisjećamo jednog događaja koji je postao simbol borbe za vaša...

Objavljuje Mate UzinićNedjelja, 7. ožujka 2021.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene