Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon ovog se mnogi pitaju - što doista kupujemo?


Hrvati su prošle godine kupovali i trošili lošiji proizvod u izvrsnom pakiranju. Riječ je o ekstra djevičanskom maslinovu ulju.

Šest od 10 uzoraka nije bilo dovoljno kvalitetno da zasluži najbolju oznaku za maslinovo ulje. Zaključili su to inspektori Ministarstva poljoprivrede. Ministar umiruje, ulje je zdravstveno ispravno, a proizvođači koji su lagali kupcima - već su kažnjeni.

Inspekcija je prošle godine manje kvalitetno ulje pronašla u čak šest od deset uzoraka. Na policama trgovina, i u proizvodnji. No ministar umiruje - ulje je smanjene kvalitete, ali nije opasno po zdravlje.

'Svi oni koji prodaju robu koja ne zadovoljava kvalitetu moraju snositi sankcije. Govorimo o situaciji gdje nemamo zdravstveno neispravan proizvod nego proizvod koji je povećao cijenu', kaže ministar Tihomir Jakovina.

Takvo ulje prošle je godine povučeno iz prodaje i proizvodnje, a podneseni su optužni prijedlozi nadležnim prekršajnim sudovima.

Vezani članci Masline (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell) Mladić (28) krao starinske kamene posude za pohranjivanje maslinova ulja vrijedne preko 70.000 kn Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Kako do lijeka? U Hrvatskoj nestalo pripravaka na bazi kanabisa, oboljeli su sada osuđeni na – crno tržište

Berba maslina u punom je jeku

Maslinar Nedjeljko Fistonić i sam je odnio deset uzoraka na ispitivanje - no u njegovu slučaju, sva su ulja bila lošije kvalitete nego što im je pisalo na ambalaži. Iza maslinara u Dalmaciji je, kaže, najteža godina. I zato apelira na proizvođače da pripaze na kvalitetu i ne varaju kupce.

Ekstra djevičansko najkvalitetnije je maslinovo ulje. Iduća oznaka je nešto lošije djevičansko, zatim maslinovo ulje. Kada se kvaliteta potpuno spusti - riječ je o nejestivom ulju lampante.

A kvaliteta ulja provjerava se u laboratorijima. Osim kemijskog sastava, važnu ulogu imaju educirani ispitivači - i njihova osjetila. Ove će se godine kvaliteta ulja, najavljuje ministar poljoprivrede, kontrolirati ćešće.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook