Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najjači napadi u 2012. godini

Maska urotnika koja je uzdrmala virtualni svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Globalna hakerska mreža Anonymous cijelu je proteklu godinu provodila akcije na internetu protiv vlasti i korporacija za koje smatraju da su zastranile.

Anonymous, organizacija koja nema pravog vođu i čiji su članovi nepoznati, ove su godine bili izrazito aktivni. Donosimo pregled najjačih hakerskih udara.

Tko se ove godine našao na udaru?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Očekujte nas!' ISIS-ovci primili jasnu prijetnju od onih pred kojima strepi cijeli svijet! Slika nije dostupna SAD u problemima Anonymousi osvećuju smrt informatičkog genija

1. Gašenjem MegaUploada početkom godine počela je jedna od većih hakerska akcija. Srušene su brojne internetske stranice, među kojima i stranice Ministarstva pravosuđa u SAD-u te organizacija diskografa i filmaša. Na udaru im se našao CBS. Napali su i srušili stranice UniversalMusic.com, francuskog Vivendija te neke brazilske internetske stranice koje su također neko vrijeme bile nedostupne.

2. Srušili su web stranice Interpola i CIA-e. Ovaj je napad pripisan podskupini Anonymousa Anons Turkey koji su putem Twittera obznanili kako 'hakiraju svijet da bi spasili planet'.

3. Na meti Anonymousa tijekom ove godine našla se i Katolička crkva. Hakirali su stranice tri različite crkve u Sjevernoj Karolini; Bethel Outreach International Church, Charlotte International Church i Crossfire Ministries. Hakeri su na njihove stranice postavili video govora poznatog znanstvenika Richarda Dawkinsa u kojem govori protiv religije, kao i poruku u kojoj najavljuju 'rat religiji'. Uz sve to napisali su i 'Religija je bezveze, LOL'.

4. Hakeri su ove godine uputili poziv svim savjesnim građanima da se pridruže projektu 'Leak It All' kojem je glavna svrha borba protiv korupcije. 'Zamislite da uzmete USB stick i dođete s njim na posao. Zamislite da na poslu skupite sve dokaze o nezakonitostima i korupcije. Zamislite da sve laži objavimo na istom mjestu', poručili su Anonymousi.

>> Totalni rat: Anonymousi vas pozivaju da im prijavite korupciju!

Hakeri ovu akciju nazivaju globalnim 'Fight Clubom', a cilj im je bio u šest mjeseci prikupiti veliku količinu podataka o korupciji u državama i korporacijama. Sve informacije trebali bi objaviti do 21. prosinca 2012. 'Svijet će vidjeti nevjerojatnu količinu korporativnih, financijskih, vojnih i državnih podataka koje će tajno prikupljati milijuni savjesnih građana i zviždača diljem svijeta', poručili su Anonymousi u video poruci.

5. Krenuli su i u veliku akciju protiv pedofila u okviru operacije nazvane #OpPedoChat. Ovo nije bio prvi napad na pedofile jer su Anonymousi još u listopadu pošle godine pokrenuli operaciju Darknet (#OpDarknet) u kojoj su napali više od 40 internetskih stranica povezanih s pedofilima.

>> Objavljen rat pedofilima: Želimo 'iskorijeniti kugu s interneta'!

U svojoj poruci objavljenoj na YouTubeu, Anonymousi kažu da im je cilj 'iskorijeniti ovu kugu s interneta' te upozoravaju kako se u posljednje vrijeme povećao broj pedofilskih internetskih stranica za chat i dijeljenje sadržaja 'što je neprihvatljivo i neće se tolerirati'.

6. Blokirali su internetske stranice sirijske vlasti kao odgovor na blokiranje interneta u cijeloj Siriji. Hakeri iz skupine Anonymous tako su odabrali stranu u sirijskom građanskom ratu. Režimu sirijskog predsjednika Asada objavili su rat i kreću u rušenje svih vladinih stranica.

>> Anonymousi objavili rat Siriji, kreću u rušenje Asadovih stranica

7. Anonymousi su stali na stranu Palestinaca i započeli su s hakerskim napadima na vladine i vojne izraelske stranice. 'Prestanite bombardirati Gazu', poruka je koju su Anonymousi ostavili na internetskim stranicama jedne izraelske privatne sigurnosne kompanije koju su srušili te su se time i oni uključili u sukob Izraela i Palestinaca. Oni su pokrenuli #OpIsrael, operaciju cyber napada na brojne izraelske web stranice, uključujući i stranice IDF-a (Israel Defense Forces), izraelskih banaka i sigurnosnih kompanija te su se na Twitteru pohvalili kako su srušili više od 40 izraelskih vladinih i vojnih stranica.

8. Na forumu jedne od svojih službenih stranica AnonNews objavili su da su se dokopali tajnih dokumenata kompanije Zynga koja je planirala masovna otpuštanja i prebacivanje radne snage i proizvodnje u Indiju. Zaprijetili su im da, ukoliko ne prestanu s otpuštanjima, njihove će igrice dijeliti besplatno.

Napadi Anonymousa u Hrvatskoj

Nakon što je predsjednik Ivo Josipović stao u obranu ACTA-e, početkom godine hakeri iz Anonymousa hakirali su internetsku stranicu predsjednik.hr. U poruci koju su poslali u našu redakciju kažu da su stranicu napali upravo zbog njegove podrške kontraverznom sporazumu ACTA-e te su najavili nove napade uz poruku: 'Ivo Josipovic you should expect us!!!'

ACTA je međunarodni trgovinski sporazum protiv krivotvorenja, koji je izazvao velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi se pod krinkom zaštite autorskih prava mogla ugroziti sloboda i pravo na internet.

Osim internetske stranice predsjednika, napadnuto je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. 'Preko noći smo imali problema s hakerskim upadom na naše stranice. Problem se trenutno rješava', rekao nam je tada u telefonskom razgovoru glasnogovornik Ministarstva. U potpisu hakirane stranice stoji i potpis 'Anonymous Dubrava', no stranice su ubrzo uklonjene. Hrvatski Anonymousi bore se protiv spornog sporazuma ACTA, ali istovremeno poručuju kako ne predstavljaju zlu skupinu.

Anonymousi su ostavili i poruku, koju smo prenijeli u cijelosti.

'Mi smo narod Hrvatske. Akcije rušenja stranica predsjednika, ZAMP-a i ostalih vladinih stranica nisu pokušaj rušenja demokracije, predsjednika i vlade. Ovim činom ne želimo naškoditi nikome ni na koji način, ovim činom želimo iskazati svoje nezadovoljstvo ACTA sporazumom. Mi nismo hakeri, mi smo građani svih slojeva društva, te ovim putem skrećemo pažnju svakom svjesnom građaninu Hrvatske da i dalje ima nas koji se borimo za slobodu interneta, slobodan protok informacija i neovisno novinarstvo.'

'ACTA ugrožava privatnost korisnika, građanske slobode, zakonitost poslovanja, inovacije i slobodu protoka informacija. Ne želimo postati robovi korporacija i na internetu. Sve građane pozivamo da nam se priključe. Kućanice, zidari i umirovljenici, svi su bitni. Podržite nas, izađite na prosvjede, podržite akcije, neka čuju i vaš glas! Građani Hrvatske Odvojite nekoliko trenutaka kako bi pročitali ovu naizgled nebitnu, no uvjeravamo vas - uistinu značajnu poruku. Svi primjećujemo u kakvom nam je država stanju, tako da bi to bilo suviše spominjati.'

'Ovim putem čak ne želimo spominjati ni ACTA sporazum. Ono sto je bitno istaknuti je kako anonimnost i demokracija prestaju postojati. Ovim putem želimo ukazati na to kako je NAROD ono sto čini svaku državu. Svakom pojedincu ta riječ 'NAROD' ne znači puno. Što jedan zidar ili prodavač može za državu? Ali riječ NAROD nije riječ koja se odnosi na pojedinca. NAROD smo mi ! Mi koji pazimo na vas, mi koji popravljamo vaše aute, mi koji održavamo vaše ulice čistima i brinemo se da na vrijeme stignete na posao. Došlo je vrijeme da MI, NAROD, pokažemo ovoj državi kako ne može bez nas, došlo je vrijeme da ustanemo rame uz rame, I shvatimo koliko smo bespomoćni jedni bez drugih. Vlada nije ono što nas održava živima...ono što nas održava živima smo mi sami.'

>> Hakirana stranica MVEP-a, tko je slijedeći na popisu Anonymousa?

Europski parlament u srpnju je odbio velikom većinom na plenarnoj sjednici u Strasbourgu Međunarodni trgovinski sporazum (ACTA), čime je taj sporazum mrtav za Europsku uniju i njezine članice.

>> SAD strahuje od 'opasnih' cybernapada Anonymousa na infrastrukturu

Tko je inspiracija za masku?

Priča o osobi koja stoji iza te maske počinje još u 17. stoljeću – Guy Fawkes zajedno s grupom urotnika 5. studenog 1605. godine planirao je dignuti u zrak britanski parlament (danas se ovo naziva 'barutnom zavjerom') i ubiti kralja, no loše planirana urota propala je kada uhvaćen u podrumu gdje je skrivao bačve baruta i uhićen zajedno s ostalim urotnicima.

Kada je uhićen, Fawkes je priznao da je pokušao uništiti parlament te je izrazio žaljenje što nije uspio realizirati svoje namjere. Slijedilo je mučenje i suđenje na kojem su urotnici proglašeni krivima te su obješeni i raščetvoreni.

Iako se priča o Guy Fawkesu provlači godinama (5. studenog u Velikoj Britaniji čak se slavi kao dan Guya Fawkesa), njegovo je ime ponovno 'oživljeno' u stripu 'V for Vendetta' s početka osamdesetih za koji su zaslužni David Lloyd i Alan Moore.

U njemu se osoba s maskom Guya Fawkesa bori protiv totalitarističke države u kojoj vlada potpuna državna kontrola i nadzor nad svim građanima koji nemaju nikakvih sloboda. Ovaj je strip uskoro dosegao kultni status, a široka javnost s Fawkesom i tom famoznom maskom upoznala se sredinom prošlog desetljeća kada je strip ekraniziran (film se također zove 'V for Vendetta', a u Hrvatskoj je preveden 'O za osvetu').

Iako sam film ne prati u potpunosti radnju stripa, poanta priče – maskirani borac protiv totalitarizma, potpune državne kontrole, gušenja osobnih sloboda i nadzora informacija koji želi probuditi svijest građana i potaknuti revoluciju ostala je ista.

Zato nije čudo da su Anonymousi kao svoj simbol uzeli upravo masku s likom Guya Fawkesa jer je i njihova misija slična. Sve njihove poruke koji odašilju putem interneta prati i neizbježna Guy Fawkes maska čija je prodaja u posljednje vrijeme itekako porasla.

S obzirom da je riječ o organizaciji koja nema pravog vođu i čiji su članovi nepoznati, teško je zaključiti koja je informacija plasirana u javnost stvarna prijetnja, a koja je samo pokušaj izazivanja panike ili privlačenja pažnje nekog pojedinca skrivenog iza računalnog ekrana koji nije niti povezan s ovom grupom hakera.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene