Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD u problemima

Anonymousi osvećuju smrt informatičkog genija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napali su stranicu Povjerenstva za presude američke vlade. Žele se osvetiti za smrt Aarona Swartza, informatičkog genija i zagovornika slobodnog korištenja interneta.

U videosnimci objavljenoj na YouTubeu, Anonymousi su obećali da će objaviti vladine podatke prikupljene na stranici povjerenstva, neovisne agencije ministarstva pravosuđa koja preispituje presude, u koju je očito provaljeno u subotu ujutro.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UOČI INAUGURACIJE Objavljeno zlokobno upozorenje: "Požalit ćeš iduće četiri godine" Slika nije dostupna O navodnim ruskim napadima Anonymousi ismijavaju američke obavještajce: "Uopće ne razumiju što je hakiranje, to je mogao učiniti i 14-godišnjak"

>> ‘Američka vlada ubila je Aarona Swartza’

Anonymousi su zaprijetili da će objaviti ključeve za šifriranje spisa, što bi moglo zadati teškoće sucima i drugim saveznim zaposlenicima, rekavši da je napad prosvjed protiv nepravednog postupanja ministarstva pravosuđa prema Aaronu Swartzu.

>> Suosnivač Reddita Aaron Swartz (26) pronađen mrtav

Swartz, informatički genij koji je imao tek 14 godina kada je sudjelovao u razvoju formata RSS i koji je bio i suosnivač društvene mreže Reddit, počinio jesamoubojstvo sredinom siječnja u svom domu u New Yorku u 26. godini.

Za presnimavanje više milijuna književnih i znanstvenih natuknica iz informatičke arhive dostupne samo uz pretplatu (JSTOR) pomoću računala sakrivenog u ormaru uglednog istraživačkog sveučilišta u Massachusettsu (MIT) mogao je dobiti 35 godina zatvora i globu od milijun dolara.

Anonymous u svom videu osuđuje "uključivanje FBI-ja" i "pretjerani progon" pravosudnih tijela koji je prouzročio tragediju Aarona Swartza i drugih aktivista.

Pirati dodaju da su ušli u više informatičkih mreža američke vlade i presnimili tajne podatke koje mogu objaviti.

Uspoređujući podatke s nuklearnim oružjem, Anonymousi ističu da su pribavili "dovoljno nuklearne opreme za izradu oružja s više bojnih glava". Tvrdi da su kadri napasti ministarstvo pravosuđa i vladine agencije koje ugrožavaju slobodu pojedinca.

FBI je u priopćenju rekao da je poveo kriminalističku istragu o tom napadu za koji je doznao neposredno nakon njegova izvršenja.

Skupina je priznala odgovornost za informatičke napade diljem svijeta, napose na bankovne mrežne stranice MasterCarda i Vise, na američko ministarstvo pravosuđa te na tunisku i jemensku vladu. (Hina)


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene