Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kardinal poziva na javnu raspravu

Bozanić: Zdravstveni odgoj je opasan, razara čovjeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadbiskup smatra da nije poštovana demokratska procedura pri uvođenju novog predmeta u škole, a predloženi model zdravstvenog odgoja nazvao je opasnim 'jer u nekim dijelovima razara čovjeka'.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić ocijenio je danas kako po pitanju uvođenja spolnoga odgoja u škole nije poštivana demokratska procedura te naglasio da Crkva zagovara njezino poštivanje i pravo roditelja da odlučuju o onome o čemu trebaju odlučivati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zdravstveni odgoj Bozanić kritizira, Milanović odgovara: 'Namjere su nam dobre i plemenite' Slika nije dostupna Nastavak polemike Jovanović: Zdravstveni odgoj je nužan, imamo puno maloljetničkih trudnoća i abortusa

>> HDZ traži referendum

Odgovarajući na pitanje novinara o spolnom odgoju - prilikom predstavljanja knjige pape Benedikta XVI. (Josepha Ratzingera) "Djetinjstvo Isusovo" u Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu - Bozanić je rekao kako o nekim stvarima ne odlučuje Crkva nego ona, ako se radi o važnim pitanjima, potiče potrebu građanskoga konsenzusa, poštovanje procedure te poziva na javnu raspravu, što, kako je rekao, u pitanju uvođenja zdravstvenoga odgoja do sad nije poštovano.

"Zagovaramo poštovanje demokratske procedure i pravo roditelja da odlučuju o onome o čemu trebaju odlučivati", rekao je kardinal Bozanić dodavši kako je predloženi model zdravstvenog odgoja opasan "jer u nekim dijelovima razara čovjeka".

Oporba protiv dijela zdravstvenog odgoja; vladajući protiv zadiranja Crkve u svjetovne stvari

Saborska oporba podržala je danas stav Crkve u protivljenju uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, ocjenjujući kako se time nedopustivo dira u privatnost obitelji, dok među vladajućima nedopustivim smatraju zadiranje Crkve u svjetovne stvari, poput obrazovanja.

Darko Milinović (HDZ) novinarima je izjavio kako zdravstveni odgoj dira u samu privatnost obitelji. 'To bi vam bilo isto kao da je HDZ, dok je bio na vlasti, uveo zdravstveni odgoj i govori u negativnom smislu o, recimo, legalizaciji gay brakova i seksualnim alternativnim ponašanjima', poručio je.

Upitan što mu je najspornije u zdravstvenom odgoju kakav je predviđen, Milinović je odgovorio: 'Četvrti modul, upravo taj dio o kojem govori i kardinal Bozanić. Tu se dira u privatnost obitelji i to je nedopustivo'.

Vladi je zamjerio za izostanak opširne javne rasprave o prijedlogu uvođenja tog odgoja u škole, te naglasio kako se roditeljima mora dopustiti pravo na privatnost da svoju djecu odgajaju sukladno svjetonazoru u kojem žive i kako se ponašaju.

Milinović smatra kako bi zdravstveni odgoj, ako se inzistira njegovu uvođenju, trebao biti izborni predmet u školama, pri čemu bi roditeljima trebalo prepustiti izbor hoće li njihova djeca pohađati taj predmet, kao što je slučaj sada s vjeronaukom u školama. 'Ja svoje dijete ne bih poslao na takav način zdravstvenog odgoja', naglasio je.

I za Jasena Mesića (HDZ) najspornije je što zdravstveni odgoj, kako kaže, uvodi jedan potpuno novi svjetonazor i ideologiju koja se 'nameće većini hrvatskog društva koja razmišlja drugačije'. Sporno je, dodao je, i to što se roditelje isključuje iz odgoja svoje djece. 'Nemaju više prava na izbor, pogotovo kad se to tiče onih tema koje roditelji svojoj djeci žele ugraditi u njihovu svijest na drugačiji način', ocijenio je.

Na novinarski upit zašto oporba glasnije ne izražava svoje stavove oko toga, zbog čega se smatra da je Crkva preuzela ulogu oporbe, Mesić je odgovorio kako će HDZ sigurno biti glasniji kada taj prijedlog dođe u Sabor, podsjetivši da su se neki članovi stranke u tom smislu i uključili u građanske inicijative.

Suglasio se s porukama kardinala Josipa Bozanića da se protiv volje većine naroda pokušava u obrazovanje uključiti nešto protivno hrvatskoj tradiciji, istaknuvši kako nisu sporni dijelovi tog programa u kojima se djecu uči da peru ruke i slično, ali jest pokušaj nametanja određenog svjetonazora i ideologije suprotne većini hrvatskog društva.

SDP-ovac Nenad Stazić, potpredsjednik Sabora, prozvao je, pak, Crkvu za nedopustivo zadiranje u svjetovne stvari. 'Mislim da se ovdje radi o nedopustivom, teškom zadiranju Crkve u jednu tako svjetovnu stvar kao što je obrazovanje', rekao je. Stazić je naglasio kako se i do sada na vjeronauku tumačio jedan način postanka svijeta, a u zemljopisu drugi, da se u biologiji djecu u školi uči da je čovjek nastao na jedan način, a da Crkva uči drugačije, te da nikakvih problema nije bilo.'I dosad se na vjeronauku tumačio jedan način postanka svijeta, a u zemljopisu sasvim drugi. U zemljopisu se uči da je svemir nastao prije 13,7 milijardi godina 'big bangom', a na vjeronauku da ga je Bog stvorio u sedam dana. U biologiji se i danas u školi uči da je čovjek nastao na jedan način, a na vjeronauku da je nastao na drugi način, pa nikakvih problema nema. Prema tome, zašto bi bilo problema ako bi se u zdravstvenom odgoju razilazilo stajalište crkve i stajalište znanosti', poručio je Stazić.

Problema bi, dodao je, moglo biti i u odnosima sa Svetom stolicom, koja podupire određenu djelatnost Crkve u odgoju i obrazovanju. Dinko Burić naglasio je kako je predloženi zdravstveni odgoj neprihvatljiv i za HDSSB, navodeći kako su njegovoj stranci prihvatljivi dijelovi koji govore o prevenciji nasilja, ovisnosti, o zdravom životu, ali ne i dio koji govori o spolnosti. 'Onaj dio koji govori o spolnosti je apsolutno neprihvatljiv. Neprihvatljiv je zato jer smo mi odavno rekli da za HDSSB 'gay nije OK'. Nametati teze da je homoseksualnost prirodna stvar, da je homoseksualan i heteroseksualan način života jednak, ne samo da nije za nas prihvatljivo, nego i protuprirodno', rekao je Burić.

Najavio je da će se HDSSB protiv takvog školskog predmeta boriti argumentima, čvrstim stavovima da se volja manjine ne može ni smije nametati volji većine. 'Ne može me nitko uvjeriti da je većina hrvatskih građana homoseksualno orijentirana. Političke stranke koje su, kako dani odmiču, sve beznačajnije, a tu mislim i na HNS i SDP koji su sve više neoliberalni nego socijaldemokratski, jednostavno siluju demokraciju u Hrvatskoj donošenjem neprirodnih zakona. I Zakona o MPO-u, pa i ovim dijelom kurikuluma zdravstvenog odgoja. To jednostavno nije normalno', poručio je.

Burić je istaknuo kako Crkva ima pravo iskazati svoj stav o takvom prijedlogu, te da nitko nema pravo Crkvi osporavati da iskazuje svoj stav i mišljenje o svim stvarima u Hrvatskoj. 'Mislim da Crkva pokazuje da joj je stalo u kakvo će se društvo Hrvatska razvijati', rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene