Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukupno 399 prekršaja

Martinje u Zagrebu: 128 alkoholiziranih, rekorder 2,52 promila u krvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavlja krštenja mošta u vino su iza nas, a i ove su godine mnogi zatečeni kako upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola.

U sinoćnjoj akciji prometne policije PU zagrebačke zabilježeno je 399 prometnih prekršaja, a 128 vozača bilo je pod utjecajem alkohola. Čak 24 vozača u krvi su imala više od 1,5 promila alkohola u krvi, a najveća izmjerena koncentracija alkohola u krvi je 2,52 promila kod muškaraca, te 1,98 promila kod žena. Jedan je vozač bio pod utjecajem droga.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) od 9. do 11. studenoga provodi kampanju 'Razmisli - Kad piješ, ne vozi', u povodu narodnog običaja krštenja mošta tzv. Martinja. Kako se očekuje povećan broj sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, MUP aktivnosti usmjerava na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola radi sprječavanja prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pune ruke posla za policiju Neki jurili 185 km/h, drugi imali preko 3 promila alkohola u krvi: Pogledajte rekordne prekršaje Vožnja pod utjecajem alkohola - 1 KAP PREVIŠE Saldo sinoćnjeg Martinja: Troznamenkasti broj pijanih za volanom, jedna osoba teško ozlijeđena, a jedna smrtno stradala

>> Slavi se Martinje: Ako pijete ključeve automobila ostavite na sigurnom

Policija nadzire promet u cijeloj Hrvatskoj na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u smislu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Policija uspostavlja veći broj kontrolnih punktova, koji se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjaju. U akciju je uključen odgovarajući broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine).
    
U MUP-u ističu da kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati te akcije kada je na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, kontroliran 11.151 vozač. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 1059 vozača, 14 vozača na preliminarnom testiranju na droge bilo je pozitivno, dok ih je 9 odbilo testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bili su u dobnim skupinama od 18 do 24 i 25 do 30 godina - po 292 vozača. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg - 484 vozača.
    
Policija napominje da su u prvih deset mjeseci ove godine vozači pod utjecajem alkohola izazvali 4170 prometnih nesreća, od čega 85 prometnih nesreća s poginulim osobama, 1834 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama  i 2251 prometnu nesreću s materijalnom štetom. U tim nesrećama smrtno su stradale 93 osobe, 616 je zadobilo teške, a 2017 lake tjelesne ozljede.

Ipak, većina je sinoć bila oprezna i vozila se taxijem. (T.Š. / I.I. /Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene